Abstinenţa de la sare creşte riscul de afecţiuni cardiace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După gust

Abstinenţa de la sare creşte riscul de afecţiuni cardiace

Monden 16 Mai 2013 / 00:00 511 accesări

MODERAŢIE Într-un nou raport ce contrazice avertismentele lansate de-a lungul anilor de autorităţile de sănătate publică, un grup prestigios de cercetători anunţă că nu există vreun motiv ca oamenii să reducă consumul de sodiu până la nivelul foarte mic recomandat de autorităţi. Acest nivel de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi, cam jumătate de linguriţă de sare, previne atacurile de cord şi atacurile vasculare în rândul persoanelor cu un grad mare de risc, printre cei trecuţi de 50 de ani şi persoanele cu hipertensiune, diabet sau afecţiuni cronice la rinichi. Mai multe organizaţii importante, printre care şi American Heart Association, afirmă că toate persoanele ar trebui să încerce să atingă acest nivel scăzut al consumului de sodiu. Asociaţia a reiterat recomandarea chiar şi după ce noul studiu a fost publicat.

Raportul elaborat de experţii Institutului american de Medicină, la solicitarea Centrului pentru Controlul Bolilor şi Prevenţie din SUA, anunţă că nu există niciun motiv pentru care oamenii să încerce să consume mai puţin de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Grupul de cercetători a analizat noile dovezi ce au ieşit la iveală din 2005 până în prezent. Sub nivelul de 2.300 de miligrame nu există date care să arate existenţa vreunui beneficiu şi apar date în anumite subgrupuri ale populaţiei ce sugerează existenţa unor efecte negative. Printre efectele negative identificate se numără riscul sporit de atac de cord şi de deces. Comitetul nu a identificat o cantitate optimă de sodiu şi nici nu a dat o recomandare asupra cantităţii de sare pe care să o consumăm.

RECOMANDĂRI MEDICALE Până în 2006, majoritatea studiilor asupra sării şi a efectelor sale asupra sănătăţii se bazau pe faptul că presiunea arterială poate scădea uşor când oamenii consumă mai puţină sare. Consumul mediu de sodiu în SUA şi în restul lumii este de 3.400 de miligrame de sodiu pe zi, nivel neschimbat de decenii. Însă, cercetătorii au început să studieze consecinţele concrete ale nivelului diferit de sare din dietă, analizând rata atacurilor de cord, atacurilor cerebrale şi a deceselor, nu doar nivelul presiunii arteriale, iar rezultatele au fost surprinzătoare.

Un studiu din 2008 analizat de comitetul de experţi, de exemplu, a alocat aleatoriu 232 de pacienţi italieni cu insuficienţă cardiacă în unul din două grupuri. Cele două grupuri aveau aceeaşi dietă, însă într-unul nivelul zilnic de sodiu era de 1.840 de miligrame, iar în celălalt era de 2.760 de miligrame. Cei care au consumat un nivel mai mic de sodiu au prezentat un număr de trei ori mai mare al reinternărilor în spital, 30 faţă de 9, şi de două ori mai multe decese, 15 faţă de 6 în grupul cu mai multă sare. Un alt studiu din 2011 a urmărit 28.800 de persoane trecute de 55 de ani cu hipertensiune arterială, timp de 4,7 ani, analizându-le consumul de sodiu prin analiza urinei. Cercetătorii au descoperit că riscurile de a suferi de atac de cord, atac vascular cerebral, insuficienţă cardiacă şi de deces din cauze cardiace erau mai mari în rândul persoanelor care consumau peste 7.000 de miligrame de sodiu pe zi şi care consumau sub 3.000 de miligrame de sodiu pe zi. Concluzia a fost că un consum redus de sodiu are mai multe efecte fiziologice. Pe măsură ce nivelul sodiului din organism scade, nivelul trigliceridelor creşte, rezistenţa la insulină creşte şi activitatea sistemului nervos simpatic creşte, la rândul său. Fiecare dintre aceşti factori poate duce la creşterea riscului de afecţiuni cardiace.

Recomandarea de a consuma doar 1.500 de miligrame de sodiu pe zi nu a rezultat în urma unor studiu asupra efectelor asupra sănătăţii, ci este, pur şi simplu, nivelul minim de sodiu pe care îl poate consuma o persoană, dacă mănâncă suficientă mâncare pentru a avea caloriile şi substanţele nutritive necesare într-o zi obişnuită. Nivelul de 2.300 de miligrame a fost ales pentru că este cel mai mare nivel de sodiu care nu duce la creşterea tensiunii arteriale.



12