Abuz incredibil în Mexic: Guvernul, acuzat de SPIONAJ!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Program informatic israelian vândut doar Statelor Unite

Abuz incredibil în Mexic: Guvernul, acuzat de SPIONAJ!

Externe 20 Iunie 2017 / 18:21 2161 accesări
Directorul Institutului mexican pentru Competitivitate, Juan Pardinas, care militează pentru întărirea legislaţiei anticorupţie:

Directorul Institutului mexican pentru Competitivitate, Juan Pardinas, care militează pentru întărirea legislaţiei anticorupţie: "Suntem noii inamici ai statului"

Activişti şi jurnalişti au acuzat luni Guvernul din Mexic că îi spionează folosind un program informatic israelian vândut doar Statelor Unite, afirmaţii respinse de Preşedinţia mexicană, relatează AFP, conform agerpres.ro. Într-o conferinţă de presă la Ciudad de Mexico, jurnaliştii au anunţat că au depus o plângere în instanţă în primul rând pentru acces ilegal la comunicaţii private. "Este vorba de o operaţiune în care agenţi ai statului mexican, departe de a face ceea ce trebuie să facă în mod legal, au folosit resursele noastre (publice), taxele noastre, banii noştri pentru a comite delicte grave", a declarat jurnalista mexicană Carmen Aristegui, celebră pentru investigaţiile sale privind cazuri de corupţie ale guvernului.

Ancheta, publicată luni de „New York Times“, relevă că activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi militanţi anticorupţie au fost victime ale spionajului din partea statului mexican prin intermediul unui program informatic al unei companii israeliene care are printre clienţi Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei din Mexic.

"Ce are de spus preşedintele Mexicului în legătură cu acest spionaj comis în mod perfid şi ilegal?", a întrebat Carmen Aristegui.

Jurnalista a spus că a primit direct pe telefonul său 24 de mesaje text, între ianuarie 2015 şi iulie 2016, în timp ce alte 32 au fost trimise către membri ai echipei sale şi chiar către fiul său de 16 ani. SMS-urile proveneau de la diferite directorate şi nume de domeniu care împrumutau diverse denumiri de instituţii media, de reţele de socializare şi chiar a Ambasadei SUA. Mesajele conţineau un link care instala un program informatic spion pe telefonul mobil. Potrivit jurnaliştilor şi activiştilor, au fost vizaţi în total de 76 de tentative de piratare cu software-ul Pegasus.

Într-un răspuns pentru „New York Times“, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei mexicane, Eduardo Sanchez, a respins acuzaţiile de spionaj. "Nu există nicio probă că agenţii ale Guvernului mexican sunt responsabile de presupusul spionaj descris în articolul dvs.", a scris purtătorul de cuvânt. Printre persoanele spionate se numără avocaţi ce lucrează la cazul dispariţiei a 43 de studenţi în 2014 sau directorul Institutului mexican pentru Competitivitate, Juan Pardinas, care militează pentru întărirea legislaţiei anti-corupţie. Soţia sa a primit un mesaj prin care i se spunea că soţul său o înşală şi i se propunea să dea click pe un link pentru a avea acces la probe, conform cotidianului american. "Suntem noii inamici ai statului", a declarat Pardinas.



12