Abuzul... urgenţelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa. Medicina primară, tratată cu neîncredere

Abuzul... urgenţelor

Eveniment 21 Iulie 2011 / 00:00 1575 accesări

Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa este asaltată, în această perioadă, de sute de cazuri, multe dintre ele neconstituind urgenţe, spre disperarea cadrelor medicale, dar şi a conducerii unităţii sanitare, costurile fiind pe măsură. În nici două zile, personalul medical a intervenit în aproape patru sute de cazuri, doar 20% fiind urgenţe medicale. „Nu se poate aşa ceva. Este un aflux mult prea mare al unor persoane care nu au ce căuta într-o Urgenţă. Ei vin cu probleme minore care ar putea foarte bine să fie rezolvate de către medicii de familie”, susţine managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, dr. Dan Căpăţână.

ÎN NICI DOUĂ ZILE, ÎN UPU AU AJUNS 386 DE CAZURI, DIN CARE DOAR 106 PERSOANE AU RĂMAS INTERNATE, DECI AU CONSTITUIT URGENŢE MEDICALE REALE

La UPU pediatrie situaţia este total diferită, pe semne că părinţii au înţeles când trebuie să vină cu copiii la spital. Din totalul prezentărilor, 40% au necesitat îngrijirea pe patul de spital. Managerul dr. Căpăţână este de părere că abuzul de servicii medicale de urgenţă este în defavoarea populaţiei, aşa că el trebuie oprit. Medicii şi asistenţii medicali sunt extenuaţi după o zi de muncă la foc continuu. De multe ori, spun ei, nu au timp nici să mănânce sau să meargă la toaletă. „În Urgenţă nimeni nu stă, chiar dacă avem şi reclamaţii că se aşteaptă prea mult, mult prea mult. Atunci când timpul de aşteptare este mai mare, este clar că medicii intervin în cazuri cu adevărat grave, în urgenţe medicale. Sunt traumatisme severe, sunt accidente vasculare. Oamenii trebuie să înţeleagă că nimeni nu stă degeaba”, atrage atenţia dr. Căpăţână.

„MEDICII DE FAMILIE TREBUIE SOLICITAŢI. OAMENII TREBUIE SĂ AIBĂ ÎNCREDERE ÎN EI”

Nu este pentru prima dată când medicii din UPU, dar şi conducerea SCJU recomandă persoanelor cu probleme minore de sănătate să nu mai aglomereze activitatea Urgenţei, ci să apeleze cu încredere la medicii de familie. Medicina primară ar trebui să constituie în Sănătate un prim contact cu pacientul. Medicul de familie ar trebui să fie cel care sfătuieşte pacientul să se adreseze, pentru investigaţii amănunţite, colegilor specialişti, sau direct Urgenţelor spitalelor. S-a observat, însă, în ultimii ani, o neîncredere a unor pacienţi faţă de medicina primară, dar şi rezolvarea problemelor de sănătate mai simplu, apelând direct la UPU. Situaţia de faţă nu face altceva decât să îngreuneze activitatea Urgenţelor spitalelor, dar şi să golească bugetele instituţiilor sanitare de bani importanţi care ar fi putut fi folosiţi în cazuri reale de urgenţe medicale. „Nu-i putem refuza, dar aşa sunt cheltuite sume importante, însă nimeni nu realizează asta. Vin la Urgenţă şi vor să fie văzuţi imediat, nu înţeleg ce înseamnă Urgenţa unui spital”, completează managerul.

CLASIFICAREA SPITALELOR, UN FEL DE N-AR MAI FI. Medicul director spune că, în condiţiile de faţă, când unitatea sanitară are oricum un deficit financiar, chiar dacă a primit clasificarea I (deci ar fi trebuit să primească o finanţare pe măsură – n.r.), SCJU nu-şi poate permite să arunce banii pe fereastră. Clasificarea spitalelor s-a dovedit a fi „apă de ploaie”, cel puţin până în momentul de faţă, dacă se ia în calcul finanţarea pe care SCJU a primit-o de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Avem un buget cu 5% mai mic decât anul trecut”, spune dr. Căpăţână. Şi atunci pentru ce toată „nebunia” clasificărilor când, de fapt, spitalele de urgenţă, mai toate clasificate I, nu sunt ajutate cu nimic? Din contră, primesc bani mai puţini decât anul trecut, în ciuda crizei economice. Dacă în alte ţări guvernele caută fel şi fel de soluţii pentru ca Sănătatea să nu aibă de suferit, implicit nici populaţia, în România guvernanţii au pus pe ultimul loc un sistem care este în agonie, un sistem pentru care şansele de vindecare sunt rezervate. Spitalele abia dacă supravieţuiesc, multe din aparatele medicale cu care sunt investigaţi bolnavii sunt adevărate piese de muzeu, condiţiile de cazare sunt mizerabile, hrana este insuficientă, iar medicii sunt lăsaţi să plece pe capete din ţară...

SUPLIMENTARE MĂCAR VARA. Conducerea SCJU, dar şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa – administratorul unităţii - au făcut numeroase demersuri către autorităţile de la Bucureşti pentru ca spitalul să primească o suplimentare de fonduri măcar vara, atunci când populaţia se triplează pe litoral. „Ne-ar fi de ajutor, potrivit estimărilor noastre, măcar un milion de lei pe lună pentru a depăşi perioada de faţă”, spune managerul. „Ar trebui să se găsească o soluţie şi pentru Sănătate. Văd că cei de la Ministerul Turismului au bani să facă piscine. Poate găsesc o resursă şi pentru spitalele de urgenţă”, declară dr. Dan Căpăţână.



12