Abuzurile împotriva lui Constantinescu, blocate de SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În pofida insistențelor Justiției din România

Abuzurile împotriva lui Constantinescu, blocate de SUA

Eveniment 01 Noiembrie 2014 / 00:00 822 accesări

Procurorii și magistrații care au ținut cu dinții ca președintele ales al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, să fie adus încătușat în țară au primit o palmă grea din partea autorităților americane. SUA au respins cererea de extrădare emisă pe numele lui Constantinescu, ținând cont de problemele de sănătate ale acestuia și de documentele medicale ce atestă că suferă de o formă gravă de cancer la prostată. Unul dintre avocații președintelui ales al CJC, Marius Mocanu, a explicat că a aflat de decizia autorităților americane după ce a formulat o solicitare de suspendare a dosarului în care Constantinescu este acuzat că nu a permis accesul Curții de Conturi la o instituție subordonată - RAJDP. „Am solicitat suspendarea dosarului ținând cont de faptul că, în situația în care s-a formulat o cerere de extrădare, Codul de Procedură Penală permite a se cere acest lucru până când se soluționează extrădarea. Atunci ni s-a comunicat că cererea de extrădare formulată de Ministerul de Justiție din România a fost respinsă de autoritățile judiciare din SUA, astfel că o astfel de solicitare a noastră rămâne fără obiect. Decizia le aparține autorităților americane și nu se comunică la dosar, ci pur și simplu se ține cont de refuzul acestora de a extrăda persoana în cauză“, a declarat Mocanu. Tragem concluzia că autoritățile americane au fost singurele care au ținut cont de actele medicale aduse în fața instanțelor de judecată de avocații lui Constantinescu și care arată că el nu se sustrage de la judecată, dar că nu se poate prezenta în fața judecătorilor decât după ce starea de sănătate îi va permite să facă acest lucru. Decizia de peste ocean arată și faptul că juriștii din SUA au „mirosit“ abuzul care se face în cazul lui Constantinescu. „În fața autorităților americane au cântărit mai mult documentele medicale ce sunt emise de instituții medicale de notorietate din SUA, apostilate de Departamentul de Stat al SUA, decât solicitarea de extrădare formulată de statul român“, a mai spus Mocanu. Decizia autorităților judiciare ale SUA nu poate fi atacată.

EXEMPLE CONTROVERSATE Este important de menționat că autoritățile americane nu au avut aceeași atitudine atunci când a fost vorba despre personaje controversate din România care au fost implicate în dosare răsunătoare, pe numele cărora au fost formulate solicitări de extrădare. Am putea exemplifica în acest sens cu numele soților Nemeș (Radu și Diana), cercetați în dosarul de evaziune fiscală alături de Sorin Blejnar, sau cu cel al lui Mihai Necolaiciuc, acuzat de devalizarea CFR și judecat pentru o fraudă de 20 milioane de euro. Toți trei au fost extrădați imediat, fără ca autoritățile americane să se opună în vreun fel.

Prin urmare, președintele ales al CJC se va putea întoarce în țară atunci când starea sa de sănătate îi va permite și când medicii vor decide că este în afara oricărui pericol, mai ales în condițiile în care el risca să își piardă viața dacă ar fi întrerupt tratamentul pentru a se deplasa în țară. „Constantinescu nu poate fi prezent în instanță decât atunci când starea de sănătate îi va permite acest lucru, mai ales că el nu era stabil hemodinamic. Mi se pare foarte ciudat că autoritățile românești nu au acceptat amânarea judecății până când se va recupera“, a declarat, la rândul său, avocatul din SUA al lui Constantinescu, Ilana Vale.



12