Academia Română - 150 de ani în slujba culturii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Academia Română - 150 de ani în slujba culturii

Cultură 04 Aprilie 2016 / 16:36 1242 accesări

Academia Română a sărbătorit, luni, 150 de ani de la înființarea sa printr-o sesiune solemnă la care au luat parte academicieni și personalități ale culturii, dar și principesa Margareta alături de principele Radu.

Spre sfârșitul veacului al XIX-lea, societatea românească în curs de modernizare avea nevoie de o instituţie pentru promovarea creaţiei literare şi ştiinţifice, dar și pentru întocmirea unui dicţionar şi unui glosar al limbii române. Așa a luat ființă la 1/13 aprilie 1866 Societatea Literară Română, care în august 1867 şi-a început activitatea sub numele de Societatea Academică Română. Principele Carol I a devenit primul membru de onoare al SAR. În 1869 au fost aleși membrii onorifici din străinătate, precum istoricul francez Edgar Quinet. În martie 1879, instituția a primit titulatura Academia Română.

În alocuțiunea de bun-venit, președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, a prezentat principalele puncte din istoria devenirii Academiei Române, exprimând rolul important al lui Carol I în consolidarea instituției de excelență culturală.

„Regele Carol I s-a dovedit că a fost un suveran român care a acordat un mare sprijin Academiei Române. Primul rege al României a avut o contribuție importantă la mutarea în 1888 a Academiei Române din Palatul Universității în Casele Cesianu Zaleski din Calea Victoriei. Regele Carol I a fost printre cei mai de seamă donatori ai Academiei Române”, a spus președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad. „În 1922, Academia Română a devenit membru al Uniunii Academice Internaționale. În perioada comunismului au fost excluși 114 membri, numele acestora fiind înscrise pe o placă memorială”, a spus președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad.

„Două instituții fundamentale ale națiunii s-au născut în același an - Coroana Română și Academia Română. Aducem omagiul nostru astăzi unui secol și jumătate scris și trăit împreună. Privim cu mândrie spre cei 150 de ani de continuitate și devotament, de credință și loialitate, un timp care, în ciuda a două ideologii criminale, a adus consolidare națiunii noastre și statului român modern", a spus principesa Margareta în cadrul sesiunii solemne „Academia Română - 150 de ani în serviciul Națiunii Române”.

În programul manifestărilor dedicate aniversării înaltului for cultural sub egida „Academia Română - 150 de ani în serviciul Națiunii Române” a fost inclusă și expoziția „Artiști plastici, membri ai Academiei Române”, deschisă în sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii instituției. Printre artiștii omagiați se află și numele a trei dobrogeni: sculptorul Ion Jalea, precum și pictorii Lucian Grigorescu și Alexandru Ciucurencu.

Totodată, în contextul aniversării unui secol și jumătate de existență a celui mai înalt for de reflecție și creație intelectuală, literară și artistică al poporului român, Romfilatelia a lansat emisiunea de mărci poștale „Academia Română, 150 de ani”.

Citește și:

Academia Română: S-a stins din viață prof. univ. dr. Mihail Coculescu

Rămas bun, Solomon Marcus!

Regizorul Dan Piţa, premiat de Academia Română



12