Academicianul Dan Berindei, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Academicianul Dan Berindei, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”

Cultură 27 Noiembrie 2007 / 00:00 2073 accesări

Academicianul Dan Berindei a fost distins, ieri, cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”. Evenimentul a avut loc la Sala Senatului universităţii constănţene, în prezenţa decanului Facultăţii de Teologie, Înalt Prea Sfinţia Sa prof. univ. dr. Teodosie Petrescu, a rectorului Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină, prodecanului Facultăţii de Drept, prof. univ. dr. Nicolae V. Dură, a prorectorilor prof. univ. dr. Victor Ploaie, prof. univ. dr. Nicolae Peride şi prof. univ. dr. Tahsin Gemil, precum şi a profesorilor şi studenţilor din cadrul Facultăţilor de Istorie şi Teologie. Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost conferit vicepreşedintelui Academiei Române, Dan Berindei, de rectorul Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină şi de decanul Facultăţii de Teologie, Înalt Prea Sfinţia Sa prof. univ. dr. Teodosie Petrescu. De asemenea, academicianul a fost desemnat membru de onoare al instituţiei de învăţămînt constănţene.

La rîndul său, academicianul Dan Berindei a declarat că este bucuros de cinstea care îi este adusă şi că rămîne recunoscător universităţii tomitane, una dintre cele mai importante din ţară. „Acest moment este, pentru mine, o bucurie şi o satisfacţie”, a spus academicianul Dan Berindei. De asemenea, acesta a prezentat, în discursul său, schimbările care s-au produs în România şi în lume în ultimii ani, mai mult sau mai puţin plăcute. Acesta a precizat că limba română, istoria şi geografia sînt materii cărora trebuie să le fie acordată atenţia cuvenită. „Istoria nu este o bătrînă gîrbovită. Este o nemuritoare vîrstnică, ce trebuie să ne facă să înţelegem, să ne consoleze. Ea trebuie să rămînă, mai departe, marea învăţătură”, a adăugat Dan Berindei.

Distincţia de Doctor Honoris Causa i-a fost acordată academicianului la propunerea prodecanului Facultăţii de Drept, prof. univ. dr. Nicolae V. Dură, propunere în urma căreia decanul Facultăţii de Teologie, Înalt Prea Sfinţia Sa prof. univ. dr. Teodosie Petrescu a înaintat o solicitare către Senatul Universităţii „Ovidius”, aceasta fiind aprobată de către Senat şi Rectorat.

Academicianul Dan Berindei este autorul a circa 600 de lucrări ştiinţifice, din care peste 50 de cărţi, aproape un sfert dintre ele fiind publicate în ţară sau peste hotare în limbi de circulaţie internaţională. Dan Berindei este şi membru fondator al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, în prezent fiind membru de onoare al ei. Este membru fondator al Comisiei de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie, membru fondator al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (ADIRI), membru fondator şi membru în Comitetul de conducere al Fundaţiei europene „N. Titulescu”, membru fondator al Fundaţiei „Dunăre-Marea Neagră”.

În 1994 a fost ales membru titular al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere, iar în 1996, membru titular străin al Academiei Polone de Ştiinţe şi Litere din Cracovia. Din iunie 1992 este delegat permanent al Academiei Române pe lîngă Uniunea Academică Internaţională. Academicianul Dan Berindei este membru a 16 organisme ştiinţifice internaţionale de profil, ocupînd în unele şi funcţii de conducere. Deşi a întreprins o activitate ştiinţifică şi scriitoricească de neegalat în domeniul muncii de cercetare istorică, Dan Berindei a mai găsit, totuşi, timpul necesar pentru a îndeplini şi funcţia de redactor-şef al unor prestigioase publicaţii cu conţinut istoric din ţară.



12