Academicianul Emil Condurachi, evocat la centenarul naşterii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Academicianul Emil Condurachi, evocat la centenarul naşterii

Cultură 04 Ianuarie 2012 / 00:00 652 accesări

Într-o societate care simte că-şi pierde reperele, în care pseudovalorile şi kitsch-ul par să domine, recursul la valori, întoarcerea la trecut reprezintă un exerciţiu necesar. În acest context, de celebrare a valorilor perene, se înscrie şi marcarea centenarului naşterii profesorului şi arheologului Emil Condurachi, membru al Academiei Române, care s-a născut la 3 ianuarie 1912, în comuna Scânteia, judeţul Iaşi.

Şef al Şantierului Arheologic de la Histria, mai bine de două decenii (1949-1970), Emil Condurachi a publicat o serie de lucrări şi studii de specialitate, dedicate, cu precădere, arheologiei şi numismaticii fascinantului spaţiu antic dintre Dunăre şi Mare. Printre valoroasele lucrări pe care şi-a pus semnătura se numără volumele monografice „Histria” şi „Monuments archéologiques de Roumaniei” sau pertinentele sinteze precum „Istoria României”, „L’archéologie roumaine au XXe siècle” şi „La Roumanie”.

„PATER”, UN DASCĂL ŞI ORATOR EXCEPŢIONAL „Reputatul om de ştiinţă din a doua jumătate a secolului trecut şi nu mai puţin dascăl universitar cu mare audienţă la studenţi - cărora, la mulţi, le-a fost magistru, iar şi mai mulţi îi datorează parcursul unor cariere ştiinţifice pe măsura aşteptărilor sale -, a fost, totodată, un orator de excepţie, un popularizator fermecător, cald şi convingător al Istoriei, mai ales prin intermediul televiziunii, după cum, tot dânsul a avut numeroase şi durabile legături ştiinţifice şi sufleteşti cu Dobrogea”, îl evocă fostul său student, conf. univ. dr. Stoica Lascu, preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. „Şi, nu în ultimul rând, „Pater”, cum era apelat de către discipoli, a avut o mare audienţă şi în rândurile confraţilor din străinătate, unde a reprezentat România la numeroase conclave ştiinţifice, inclusiv în calitate de unul dintre fondatorii, în 1963, a Asociaţiei de Studii Sud-Est Europene, cu sediul la Bucureşti”, conchide istoricul Stoica Lascu.

În semn de aleasă preţuire pentru personalitatea sa, pe 10 ianuarie, Academia Română şi Asociaţia Internaţională de Studii Sud-Est Europene organizează, în Aula Academiei Române din Capitală, reuniunea ştiinţifică „Centenarul acad. Emil Condurachi (1912-1987)”. Printre personalităţile care vor lua cuvântul se va afla şi actualul responsabil ştiinţific al şantierului arheologic Histria şi fost student al său, dr. Alexandru Suceveanu, care va vorbi despre... Emil Condurachi şi Histria.

Taguri articol


12