Academicianul Mihnea Gheorghiu a fost reales preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), în cadrul Adunării Generale a UCIN, care a avut loc pe 17 septembrie. Tot atunci au mai fost alese noul Consiliu şi Comitetul Director. Printre membrii Comitetului Director se numără Alexa Visarion, Ştefan Antonescu, Elisabeta Bostan, Horea Murgu şi Constantin Pivniceriu. Aceştia, la fel ca şi preşedintele UCIN, au un mandat de patru ani.
Născut în 1919, Mihnea Gheorghiu, dramaturg, eseist şi traducător, este membru titular al Academiei Române din 1996. Între 1944 şi 1946 a fost redactor-şef al ziarului „Scînteia Tineretului”. Între 1963 şi 1965 a fost preşedinte al Consiliului Naţional Cinematografic, iar între 1972 şi 1989 a fost preşedinte al Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice.
În 1963, din iniţiativa unor cineaşti ca Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu, Mircea Drăgan, a fost înfiinţată Asociaţia Cineaştilor din România. În primăvara anului 1990, cineaştii s-au reunit într-o Adunare Generală extraordinară, prin care s-a hotărît transformarea Asociaţiei Cineaştilor în Uniunea Cineaştilor din România, cu statutul şi structura actuală. Primul preşedinte a fost Victor Iliu, urmat de Ion Popescu Gopo, ambii regizori de film.
Uniunea Cineaştilor din România este o organizaţie nonguvernamentală, cu personalitate juridică, constituită în vederea protejării activităţii de creaţie şi profesionale, a intereselor materiale şi morale ale cineaştilor din România. Instituţie autonomă, UCIN are 850 de membri (titulari, asociaţi şi membri de onoare români şi străini) şi este alcătuită din 14 asociaţii, reprezentînd profesiile de bază din industrie.