Accesarea fondurilor europene - misticism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nicio veste bună la început de an

Accesarea fondurilor europene - misticism

Politică 06 Ianuarie 2012 / 00:00 406 accesări

REUNIUNE AD-HOC LA GUVERN Anul nou nu vine cu veşti bune în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Din contră, 2012 începe cu vestea că fondurile rambursate României de Comisia Europeană (CE) sunt la nivel redus, iar partea proastă este că banii pot fi pierduţi dacă ritmul de absorbţie nu creşte. „Noutatea” nu este de fapt nicio noutate! Oricum stăm prost la capitolul accesării fondurilor europene! Oricât ar vrea premierul Emil Boc să dea impresia că se zbate, organizând reuniuni ad-hoc cu miniştrii responsabili la sediul Guvernului, jocul nu îi iese. \"Este un lucru departe de ceea ce ne dorim cu toţii. Dacă nu îmbunătăţim ritmul de absorbţie, există riscul major să pierdem fonduri europene, efect care va fi resimţit în 2013. Nu vreau un „heirupism” în stabilirea ţintelor trimestriale de absorbţie, ci responsabilitate\", a spus Boc, vrând să pară că nu este depăşit de situaţie, deşi datele oficiale demonstrează contrariul.

AN NOU, ACELEAŞI PROBLEME În fapt, fondurile rambursate României de către CE s-au menţinut, la sfârşitul anului trecut, la un nivelul scăzut, aprox. 700 milioane euro, chiar dacă previziunile pentru acest an spuneau cu totul altceva. Conform datelor prezentate de premier, proiectele sprijinite din fonduri structurale şi de coeziune, inclusiv cofinanţarea naţională, contractate şi aflate în implementare, au totalizat la finele anului trecut 19,8 miliarde euro (64% din total), iar plăţile către beneficiari au însumat trei miliarde euro (14,85%). Datele anunţate de autorităţi la finele anului trecut indicau aceeaşi situaţie prezentată acum, respectiv că plăţile intermediare rambursate de CE până la 30 noiembrie 2011 însumează, pe toate programele operaţionale, aprox. 716 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbţie de 3,72% din totalul fondurilor alocate României pentru intervalul 2007-2013. La finele anului trecut s-a stabilit prin hotărâre de Guvern ca autorităţile de management să fie obligate să verifice cererile de rambursare de fonduri comunitare într-un termen limită de 45 zile, înainte ca solicitările să fie transmise CE.

MINISTERELE, ÎN EVALUĂRI Până în 16 ianuarie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, este „însărcinat” de Boc să evalueze situaţia fiecărui minister şi autoritate de management pentru a stabili unde este nevoie de personal suplimentar pentru derularea proiectelor UE. Mai mult, premierul a anunţat că a trimis o scrisoare la Bruxelles prin care asigură oficialii europeni că problemele existente în derularea achiziţiilor publice vor fi rezolvate. El speră aşa să evite o nouă suspendare a plăţilor către România. Amintim că, din cauza unor nereguli constatate în cursul unui control anual pe zona de achiziţii publice, CE a întrerupt rambursările pentru Axa Prioritară 2 din Programul Operaţional Regional (POR) începând cu 11 iunie 2011. Abia atunci au realizat autorităţile române că sunt neputincioase când e vorba de accesarea banilor europeni, iar Boc a inventat încă un minister şi l-a desemnat în frunte pe Leonard Orban. CE a cerut părţii române să îndeplinească o serie de condiţionalităţi la nivelul sistemului de management şi control care să ofere garanţii suficiente privind credibilitatea acestuia. Problemele ar fi fost remediate, iar la 15 decembrie 2011, CE a reluat rambursarea de plăţi către POR, Axa Prioritară 2. Pentru acest an, Guvernul şi-a propus să atragă aprox. şase miliarde euro fonduri europene, reprezentând o rată de absorbţie de 20%.



12