Accesul românilor la muncă, interzis!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Piaţa europeană a muncii, în continuare restricţionată

Accesul românilor la muncă, interzis!

Eveniment 07 Ianuarie 2012 / 00:00 869 accesări

Găsirea unui loc de muncă care să ofere un salariu decent a devenit, în ultimii ani, doar un vis frumos pentru miile de români rămaşi fără slujbă după disponibilizările masive făcute de guvernanţi şi de agenţii economici afectaţi de criza economică. Cei mai curajoşi s-au îndreptat către locurile de muncă din afara ţării, unde au reuşit să găsească ceea ce în ţară li s-a refuzat: condiţii bune de muncă şi salariu care să le permită o viaţă decentă. Din păcate, din cauza crizei economice, sau pur şi simplu pentru că nu vor să permită accesul muncitorilor români pe piaţa muncii proprii, o parte din statele UE au impus restricţii pentru lucrătorii din România şi Bulgaria. Ce înseamnă mai exact acces restricţionat pe piaţa muncii? Potrivit specialiştilor Eures (reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene) din România, acest lucru înseamnă că românii şi bulgarii au nevoie de un permis de muncă pentru a se putea angaja. Permisul nu se eliberează angajatului, ci angajatorului. Aceasta este regula general valabilă. În anumite state, în funcţie de condiţiile specifice întâlnite pe piaţa muncii, există mai multe sau mai puţine restricţii. La începutul fiecărui an, guvernele respectivelor state decid prelungirea sau ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru anumite categorii de muncitori. Măsura luată este transmisă Comisiei Europene, care o face publică. Potrivit site-ului Eures, pentru anul acesta, în 11 state membre ale UE, şi în Elveţia, au fost păstrate restricţiile pe piaţa muncii pentru muncitorii români.

GUVERNUL, NEINTERESAT DE SOARTA ROMÂNILOR Liderul PC, Daniel Constantin a condamnat lipsa de implicare a autorităţilor de la Bucureşti, care nu au luat nicio măsură ca cetăţenilor români să li se respecte dreptul la libera circulaţie în spaţiul european. „Mai multe ţări ale UE au confirmat deja că îşi vor păstra restricţiile pentru următorii doi ani, până în ianuarie 2014. Este un eşec al diplomaţiei româneşti, patronate de preşedintele Traian Băsescu şi conduse într-un mod execrabil de ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Nu numai că România a eşuat lamentabil în procesul de aderare la spaţiul Schengen, fiind umilită pe tot parcursul anului 2011, dar este nevoită acum să primească o nouă lovitură prin refuzarea unui drept prevăzut de legislaţia europeană şi de statutul de membru cu drepturi depline al UE”, a declarat Constantin. El i-a amintit preşedintelui Băsescu că în decembrie 2011 a fost de acord cu toate prevederile pactului fiscal european, cu limitările deficitului structural la 0,5% şi a celui bugetar la 3%, prevederi care „au un efect necuantificat şi neexplicat suficient populaţiei”. „Nu v-a păsat de rezolvarea situaţiei umilitoare a românilor pe piaţa forţei de muncă din Europa. Aţi acceptat fără ezitare ca măsurile de austeritate să se aplice unitar tuturor statelor membre, indiferent de gradul de dezvoltare, dar nu v-aţi luptat să negociaţi măcar libertatea de mişcare pe piaţa muncii, ca să nu mai vorbim de alte lucruri care puteau fi luate în discuţie”, a mai afirmat Daniel Constantin.

AU SPUS „NU” ROMÂNILOR Începând cu 1 ianuarie 2012, restricţiile privind accesul liber pe piaţa muncii al românilor au fost prelungite de 11 state membre UE, precum şi de Elveţia. Potrivit site-ului Eures, statele în care românii pot munci numai cu permis sunt: Austria (începând cu 2008, piaţa muncii a fost deschisă doar pentru 50 de meserii, în domeniul construcţiilor, construcţiilor de maşini şi alimentaţie publică - bucătari şi ospătari), Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Norvegia, Marea Britanie, Olanda şi Spania. Pentru 2012, piaţa muncii din UE aduce şi veşti bune şomerilor din România aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Astfel, dacă anul trecut Italia se afla pe lista statelor care nu permitea angajarea românilor decât cu permis de muncă, în 2012 Guvernul italian a renunţat la restricţiile impuse românilor. Cu alte cuvinte, cei care doresc să muncească în Italia sunt liberi să o facă, fără să mai existe niciun fel de limitare a accesului lor pe piaţa muncii. Tot din acest an, românii nu mai au restricţii nici pentru piaţa muncii din Republica Cehă. O altă surpriză plăcută vine din partea Germaniei, care a decis ridicarea restricţiilor, începând cu 1 ianuarie 2012, pentru absolvenţii de studii superioare (numai pentru activităţi corespunzătoare calificării acestora), pentru lucrătorii acceptaţi în sistemul de formare profesională din Germania şi pentru lucrătorii sezonieri.



12