Accidentul petrolier din Golful Mexicului va omorî planeta în 2010?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Accidentul petrolier din Golful Mexicului va omorî planeta în 2010?

Monden 16 Iulie 2010 / 00:00 789 accesări

● Fisurarea podelei oceanice ● Cel puţin trei specialişti au emis ipoteza că în următoarele şase luni, lumea vie şi-ar putea afla sfârşitul. Iar vina cade pe umerii britanicilor. Terrence Aym, ambientalist de renume şi autor al mai multor articole de natură ecologistă, este de părere că recentul dezastru petrolier din Golful Mexicului ar putea căpăta proporţii biblice. Tragedia din Golful Mexic este, oricum, cel mai mare dezastru ecologic al secolului XXI. Evenimentul apocaliptic ce se prefigurează ar fi rezultatul unei mega-bule de metan, ce se va ridica în scurt timp din patul oceanic şi va cauza o serie de explozii, tsunami-uri, furtuni otrăvite si alte fenomene distructive, ce vor pune capat vieţii aşa cum o ştim. ”Operaţiunea de forare subacvatică a companiei petroliere britanice BP s-ar putea să fi declanşat o apocalipsă geologică ireversibilă, în cascadă, ce va culmina cu prima extincţie în masă a vieţii pe Terra din ultimele milioane de ani”, sustine Terrence Aym. Acesta adaugă că dezastrul planetar care ni se pregăteşte va consta în apariţia unor mari fisuri în podeaua oceanică, creşterea de nivel a acesteia şi răbufniri consistente de metan şi alte gaze în apele planetei. Terrence Aym susţine că la aproximativ 15 kilometri distanţă de zona de lucru a platformei Deepwater Horizon era deja o fisură lungă de mai multe zeci şi chiar sute de metri, ce emană petrol şi gaz metan. Noi crăpături asemănătoare ar fi apărut la o distanţă de mai puţin de 50 de kilometri de acest epicentru.

● Istoria se repetă ● Există voci care susţin că nivelul patului oceanic dimprejurul sondei BP a crescut deja, uluitor, cu aproximativ nouă metri, din cauza presiunii exercitate. Doctorul John Kessler din cadrul Universităţii A&M din Texas a calculat că ruptura oceanică eliberează în apă 60% petrol şi 40% metan. Cantitatea normală de metan eliberată în asemenea situaţii ar trebui să fie de aproximativ 5%. La rândul său, Terrence Ayms scoate în evidenţă că o distrugere similară, cauzată de metan, s-a mai întâmplat în trecutul foarte îndepărtat; este vorba despre extincţia din Permian, eveniment petrecut în urmă cu 251 de milioane de ani, atunci când, aşa cum le place biologilor să spună, ”au murit mările”. Terrence Aym afirmă că mass-media nu menţionează nimic despre situaţia din Oceanul Atlantic, fiindcă orice acces la faţa locului şi la informaţii privind starea de fapt din Golful Mexic a fost restricţionat, încălcările fiind penalizate cu amenzi uriaşe.

● Test amânat ● O scurgere detectată la o conductă a obligat compania British Petroleum (BP) să amâne un test crucial al noului dispozitiv destinat stopării scurgerilor de petrol în Golful Mexic. În timpul pregătirii în vederea testului a fost detectată o scurgere la una dintre conducte, care a fost apoi izolată şi trebuie reparată înainte de începerea testului care vizează verificarea solidităţii puţului. Numit Top Hat 10, noul dispozitiv, care a fost instalat luni seară, urmează să permită recuperarea în întregime a petrolului care se scurge din puţuri, conform unui alt scenariu, privind stoparea definitivă a deversărilor. Înainte de punerea în funcţiune a noului dispozitiv, este necesar ca inginerii din cadrul BP să efectueze un test care constă în închiderea progresivă a valvelor dispozitivelor şi măsurarea presiunii exercitate. Operaţiunea are scopul de a verifica dacă puţul poate fi sigilat, fără riscul producerii unor noi scurgeri, prin alte părţi ale instalaţiei. Amiralul Thad Allen, care supervizează efortul american împotriva mareei negre, şi-a dat, miercuri, acordul ca grupul britanic să efectueze testul de soliditate. Acest test trebuie să dureze maximum 48 de ore. Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a apreciat că explozia din 22 aprilie a platformei petroliere Deepwater Horizon a provocat, până în prezent, deversarea în Golful Mexic a unei cantităţi cuprinsă între 2,3, până la 4,5 milioane de barili de ţiţei.

Taguri articol


12