Cursul euro pentru calculul accizelor începînd din 1 ianuarie 2008 este cel valabil pentru ziua de 1 octombrie. Fiind zi de luni, cursul oficial al monedei europene este cel calculat de Banca Naţională după şedinţa de tranzacţionare de ieri, 28 septembrie. Această zi a căpătat o importanţă cu totul deosebită. Este momentul în care Banca Naţională se bate cu Guvernul “pe bani”. Potrivit specialiştilor, BNR va urmări să ţină un curs cît mai redus al euro pentru a-şi îndeplini obiectivul. De cealaltă parte, Guvernului i-ar conveni un curs cît mai ridicat al monedei europene, pentru că astfel, veniturile bugetului ar fi mai mari. O valoare mai mare a accizelor nu convine băncii centrale, întrucît acestea s-ar transforma în inflaţie.
Pînă la urmă, sentimentul pozitiv faţă de leu a predominat şedinţa de tranzacţionare de ieri a BNR, ceea ce a determinat o apreciere a monedei naţionale cu 0,72%, respectiv doi bani faţă de cotaţia precedentă. De menţionat este faptul că aprecierea leului în raport cu euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este de 5,28%, ceea ce va determina, pe de o parte, reducerea valorii accizelor cu 5,28% şi, implicit, o reducere a veniturilor bugetare cu acelaşi procent. Acest semnal nu vine într-un moment tocmai bun pentru guvern, potrivit analiştilor economici, întrucît în 2008 se anunţă cheltuieli bugetare mari, avînd în vedere că este un an electoral. Pe de altă parte, este o veste îmbucurătoare din perspectiva inflaţiei, întrucît vom avea o creştere a preţurilor mai redusă, în condiţiile în care nu se va decide o ajustare mai rapidă a accizelor pentru acoperirea diminuării încasărilor bugetare. În concluzie, potrivit analiştilor economici, cel puţin teoretic, de anul viitor ar trebui să plătim pentru accize reduse cu aprox. 5%, mai exact cu 17 lei vechi mai puţin decît în 2007. Rămîne însă de văzut dacă operatorii economici vor practica aceste ieftiniri. Pentru calcularea accizelor din acest an, Ministerul Economiei şi Finanţelor a utilizat o rată de schimb de 3,5334 lei/euro, stabilită de banca centrală la 28 septembrie 2006.
Potrivit Codului Fiscal, \"valoarea în lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizează pe toată durata anului următor\". Astfel, preţul produselor accizabile (benzina, motorina, electricitatea, produsele din alcool şi tutun) va creşte doar o dată pe an din cauza majorării accizelor. Producătorii de mărfuri accizabile vor putea evalua mai clar, cu trei luni înainte de a începe anul fiscal, care este creşterea de preţ pentru întreg anul şi la cît se ridică sumele pe care le vor datora statului. Pînă în 2007, accizele se calculau în funcţie de cursul publicat de banca centrală în ultima zi care preceda trimestrul calendaristic, iar cursul valutar era valabil doar pe durata unui trimestru, după care se actualiza.
Semne de întrebare la calculul accizelor pentru 2008
Semnele de întrebare asupra cursului BNR pentru calculul accizelor apare în momentul în care reprezentanţii guvernului nu procedează la fel în fiecare an. Despre ce este vorba? Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, că pentru calculul accizelor se va lua în considerare strict cursul BNR din data de 1 octombrie, cu toate că anul trecut, cursul luat în considerare pentru calcularea accizelor a fost cel stabilit în ultima zi lucrătoare din septembrie. Poziţia BNR privind acest aspect lasă mai multe semne de întrebare. \"Există o separaţiune a puterilor în lumea banilor. Puterea de la BNR are în vedere doar pieţele, iar tot ce reprezintă bugetul aparţine doar de ministerul finanţelor, banca centrală neavînd alte prerogrative\", a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Mediul bancar consideră, însă, valabil cursul de ieri pentru stabilirea calculului acccizelor. \"Cursul valutar anunţat astăzi (n.r. - vineri) este valabil pentru luni, iar cel comunicat luni este valabil pînă a doua zi. Nu ai cum să foloseşti cursul anunţat de BNR în aceeaşi zi\", a declarat directorul adjunct al trezoreriei ING Bank, Florin Cîţu. El a mai adăugat că, “întrucît nu a existat o piaţă transparentă, cursul informativ comunicat de BNR tinde să devină literă de lege. Chiar dacă este informativ, acest curs nu este eficient pentru economie\".