Aceeași rată de supraviețuire la simpla extirpare a tumorii și la dubla mastectomie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aceeași rată de supraviețuire la simpla extirpare a tumorii și la dubla mastectomie

Monden 04 Septembrie 2014 / 00:00 345 accesări

Femeile cu cancer la un sân care au optat pentru dublă mastectomie, adică îndepărtarea chirugicală a ambilor sâni, au supraviețuit tot atât de mult cât cele care au fost supuse unei operații de extirpare a tumorii, urmată de radioterapie. Efectuată pe aproape 190.000 de femei din California care au suferit de cancer de sân între 1998 și 2011, aceasta este prima cercetare care compară direct rata de supraviețuire în cazul celor trei tipuri de intervenții chirurgicale majore practicate în general pentru a trata această boală. Este vorba despre extirparea ambilor sâni, doar a sânului afectat sau numai a țesutului canceros, urmată de radioterapie. Dintre cele 189.734 de femei care au participat la studiu, 55% au avut o ablație a tumorii urmată de radioterapie, 38,8% au avut o mastectomie simplă, iar 6,2% o mastectomie dublă.

Potrivit studiului, în anul 2011, 12% dintre paciente, față de 2% în 1998, cu tumoare canceroasă la un singur sân au fost supuse unei duble mastectomii, chiar dacă eficiența unei astfel de proceduri pentru a preveni apariția unei noi tumori a fost incertă. ”Prin intermediul acestui studiu, putem spune acum că o pacientă cu cancer de sân care trece printr-o dublă mastectomie nu va avea o șansă mai bună de supraviețuire decât pacienta căreia i-a fost eliminată tumoarea și apoi i s-a făcut radioterapie”, a afirmat dr. Allison Kurian, profesor de medicină la Universitatea din Stanford, California, unul dintre autorii studiului.

Dubla mastectomie s-a aflat în centrul atenției după ce actrița americană Angelina Jolie a anunțat în 2013, la 37 de ani, că a fost supusă unei astfel de intervenții chirugicale pentru a reduce riscul de a face cancer la sân. Actrița este purtătoarea unei mutații a genei BRCA1, care, ca și mutația genei BRCA2, sporește cu 85% probabilitatea apariției acestui tip de cancer. Cu dubla mastectomie, riscul scade la 5%. Autorii studiului subliniază că femeile cu aceste mutații genetice sau cu antecedente ale bolii în familie pot lua în considerare o dublă mastectomie pentru a reduce riscul apariției maladiei.

Taguri articol


12