Achitarea polițistului care a omorât un tânăr de culoare aruncă SUA în aer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rasismul care omoară

Achitarea polițistului care a omorât un tânăr de culoare aruncă SUA în aer

Externe 26 Noiembrie 2014 / 00:00 359 accesări

Poliţistul alb care a ucis un tânăr de culoare, vara aceasta, în oraşul Ferguson din statul Missouri, nu va fi urmărit judiciar. Procurorul Robert McCulloch a anunțat luni seară decizia, explicând că polițistul a tras 12 focuri de armă după o altercaţie cu tânărul, pe care-l suspecta că a furat nişte ţigări de foi. Darren Wilson, care se afla în maşina de patrulare, l-a identificat pe Michael Brown ca fiind unul dintre eventualii suspecţi în furtul unor ţigări de foi, comis cu puţin timp înainte, într-un minimarket din Ferguson. Procurorul a subliniat cât de dificil a fost să se ajungă la versiunea bună a faptelor, pe baza mărturiilor unor persoane care au afirmat că Michael Brown avea mâinile ridicate în aer, în timp ce altele afirmau că avea mâinile pe lângă corp. Juraţii au stabilit că nu există motive suficiente să intenteze urmărirea penală împotriva ofiţerului Wilson.

Michael Brown a fost ucis pe 9 august, în suburbia Ferguson a oraşului Saint Louis. Cadavrul său a rămas timp de peste patru ore pe jos, până când a fost ridicat de autorităţi. Revolte au izbucnit la scurt timp după aceea şi au continuat câteva săptămâni. ”Ştiind că e vorba despre o utilizare legitimă a forţei sau despre un caz de legitimă apărare nu atenuează această tragedie. Rămâne în continuare faptul că această viaţă a fost curmată. Iar familia rămâne cu această pierdere pentru totdeauna”, a conchis procurorul.

Poliţia s-a confruntat cu o adevărată explozie de violenţă, imediat după anunţarea verdictului. Poliţiştii au fost vizaţi de numeroase tiruri, au fost atacaţi cu pietre şi alte obiecte, iar ieri, la ora locală 2.30, 12 imobile erau în flăcări, a anunţat şeful poliţiei din comitatul Saint Louis, Jon Belmar. El a declarat că, potrivit numărătorii sale, au fost trase 150 de focuri de armă. Însă poliţia nu a rispostat şi nu a fost semnalat niciun mort. În total, 29 de manifestanţi au fost arestaţi. Revoltele au continuat în cursul nopţii de luni spre marţi, iar guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, a solicitat o suplimentare a Gărzii Naţionale, în sprijinul poliţiei. Preşedintele Obama a îndemnat la calm, într-o intervenţie de la Casa Albă. ”Suntem o naţiune fondată pe respectarea legii”, a subliniat el, îndemnându-i pe cei care contestă decizia să o facă paşnic. El a subliniat că familia lui Michael Brown a îndemnat, la rândul ei, la evitarea oricăror violenţe.

MANIFESTAȚII ANTIRASISM ÎN SUA De la Seattle şi până la New York, inclusiv la Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit în stradă, luni seara. Încă de la anunţarea deciziei marelui juriu, câteva sute de manifestanţi s-au adunat în Times Square, la New York, purtând panouri negre pe care se puteau citi mesaje ca ”Rasismul ucide” şi denunţând ”rasismul în rândul poliţiei”. ”Dacă nu există justiţie, nu există pace”, scandau protestatarii, ale căror rânduri s-au îngroşat odată cu scurgerea orelor. Alţii comparau poliţia cu Ku Klux Klan sau făceau afirmaţii grosolane la adresa acesteia. Poliţia era omniprezentă, cu elicoptere care survolau cea mai celebră piaţă din lume. Bill Bratton, şeful poliţiei new-yorkeze, a venit în Times Square, unde cineva l-a împroşcat cu un lichid de culoarea roşie pe faţă. La Washington, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa sediului Casei Albe, scandând ”Mâinile sus, nu trageţi”, sloganul devenit apelul manifestanţilor de la drama din Ferguson. La Oakland, în California, aproximativ 2.000 de persoane au blocat o autostradă, poliția operând numeroase arestări.

”UCIDEȚI-I ÎNAINTE SĂ CREASCĂ” Ministrul francez al Justiţiei, Christiane Taubira, a criticat ieri, pe Twitter, decizia unui juriu american de a nu declanşa urmărirea penală împotriva unui poliţist care a ucis un tânăr de culoare, parafrazând un vers dintr-o celebră melodie a lui Bob Marley. ”Ce vârstă avea Michael Brown? 18 ani. Trayvon Martin? 17. Tamir Rice? 12. Ce vârstă va avea următorul? 12 luni? Ucideţi-i înainte de a creşte”, a reacţionat Taubira într-un mesaj postat pe Twitter, enumerând numele tinerilor de culoare ucişi de poliţie în SUA şi reluând un vers din melodia ”I Shot The Sheriff” a lui Bob Marley. Întrebat la postul de radio France Info, ministrul originar din Guyana a explicat că a vrut în acest fel să îşi exprime ”solidaritatea într-o situaţie care este extrem de dureroasă”. ”Nu voi face judecăţi de valoare în privinţa SUA, dar atunci când sentimentul de frustrare este atât de puternic, atât de profund, atât de durabil şi masiv, îţi pui întrebări cu privire la încrederea în aceste instituţii. Îţi dai seama că acest lucru nu li se întâmplă decât lor. Sunt puşti afroamericani, prin urmare este vorba despre unele clişee, reprezentări, prejudicii care pot crea reflexe teribile. Când acestea sunt reflexe de rănire, deja este greu de suportat, când sunt smulse vieţi în acest fel, este şi mai insuportabil”, a continuat ea. Întrebată dacă acest climat se poate compara cu Franţa, Taubira a considerat că ”nu este comparabil, chiar dacă este evident că există rasism în Franţa”.

Taguri articol


12