Achiziţia unei vile din Eforie o înfundă pe Udrea?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
DNA vrea să o aresteze într-un nou dosar!

Achiziţia unei vile din Eforie o înfundă pe Udrea?

Eveniment 20 Octombrie 2015 / 15:46 2078 accesări

Elena Udrea primește o nouă lovitură grea! Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat marți că au solicitat încuviințarea Camerei Deputaților pentru arestarea preventivă a fostului ministru al Turismului într-un nou dosar penal. Udrea este cercetată pentru luare de mită,trafic de influenţă (ambele în formă continuată),instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia ori încheiere de tranzacţii financiare utilizând informaţiile în virtutea funcţiei,spălare de bani șifals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la documentele depuse în perioada 2009 - 2012).

VILĂ CUMPĂRATĂ PRIN INTERPUȘI? Acuzațiile DNA vizează două afaceri în care Elena Udrea ar fi fost implicată. Una dintre ele se referă la cumpărarea prin interpuși a vilei Săbărel (cu o suprafață utilă de 700 de metri pătrați), din Eforie Sud, aflată în patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA. Potrivit anchetatorilor, Udrea "a solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziționată cu suma de56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 de euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlată de o persoană din anturajul său, firmă pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus-menţionată, fără a declara împrumutul acordat sau cumpărarea activului prin interpuşi", după cum se arată într-un comunicat de presă remis de DNA.

PRESIUNI Procurorii mai spun că Udrea l-ar fi constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare-cumpărare pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea în proprietate. Acest lucru s-ar fi întâmplat "deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată", se mai precizează în documentul citat.

TEREN LUAT LA PREȚ SUBEVALUAT Și învinuirile nu se opresc aici. DNA spune că Udrea și-ar fi exercitat influenţa asupra primarului din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent vilei Săbărel, în suprafață de 386 metri pătrați, prin negociere directă, la un preţ ce reprezenta aproximativ 50% din valoarea pieţei. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea lui Ovidiu Brăiloiu referitor la afirmațiile procurorilor DNA, dar acesta nu a putut fi contactat.

ACUZATĂ DE LUARE DE MITĂ Al doilea capitol al dosarului instrumentat de DNA se referă la "pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite de către Elena Udrea pentru exercitarea influenţei în legătură cu derularea contractului de vânzare-cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială", după cum se arată în comunicat. Procurorii spun că "în vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, membru al Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari americani, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA", susține DNA. Anchetatorii spun că, la începutul anului 2012, Elena Udrea ar fi primit de la afacerist, prin intermediar, suma de 3.800.000 de dolari americani şi o creanță de 900.000 de euro pe care una dintre firmele controlate de acesta o deținea. DNA a cerut încuviințarea reținerii și arestării preventive a Elenei Udrea.

REACȚIA ELENEI UDREA Elena Udrea a declarat că omul de afaceri de la care este acuzată că a primit mita este Bogdan Buzăianu. ”Omul de afaceri este Buzăianu. Trec peste faptul că din 2005 eu și Buzăianu suntem în conflict deschis și că din cauza acestei lupte duse de mine cu el și cu Dinu Patriciu a apărut sintagma «băieții deștepți din energie». Buzăianu nu poate spune vreodată că s-a întâlnit cu mine. Poate o dată în 2005, deci nu aveam cum să îi pretind eu bani. Povestea, în schimb, o cunosc și este o poveste la care va trebui să răspundă doamna Ana Maria Topoliceanu. Nu m-a întrebat nimeni, dacă m-ar fi întrebat procurorii ar fi aflat cum stau lucrurile”, a afirmat Udrea, citată de agenția de presă Mediafax. În legătură cu afacerea de la Eforie, aceasta a precizat că licitația a fost câștigată de ”o persoană foarte apropiată” Anei Maria Topoliceanu. ”În speța cu vânzarea vilei de pe litoral, ea era șefa societății care a vândut vila din Eforie. Era o ruină, noi am vândut tot la vremea aceea pentru că era un patrimoniu în delăsare. Societatea care a cumpărat vila este un cunoscut, un apropiat al Anei Maria Topoliceanu, deci relația a fost între Topoliceanu și persoana care a cumpărat, dar eu cred că procedura a fost corectă”, a mai spus Udrea.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu și omul de afaceri Bogdan Buzăianu ar fi implicați în noul dosar. Pe de altă parte, cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a Elenei Udrea a ajuns marţi după-amiază la Camera Deputaţilor şi urmează să fie discutată, miercuri dimineaţă, în şedinţa Biroului Permanent al forului legislativ, conform unor surse parlamentare.

Citește și:

Nastasia: „o geantă cu 900.000 de euro de la Gărdean”, pentru Elena Udrea



12