Acidul folic reduce riscul de apariţie a maladiei Alzheimer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acidul folic reduce riscul de apariţie a maladiei Alzheimer

Monden 10 Ianuarie 2007 / 00:00 584 accesări

Cunoscut şi sub numele de vitamina B9, acidul folic poate reduce riscul de apariţie a maladiei Alzheimer, în timp ce vitaminele B12 şi B6 nu au acelaşi efect benefic. La studiul realizat de o echipă de cercetători americani, care a durat şase ani, au participat 965 de persoane cu vîrste peste 65 de ani. Pe parcursul studiului 192 de persoane s-au îmbolnăvit de Alzheimer. Voluntarii ce consumau o cantitate mare de acid folic prin intermediul alimentelor şi suplimentelor alimentare au prezentat mai puţine riscuri de a dezvolta o maladie gravă a creierului.

Cercetătorii au explicat că acidul folic este capabil să distrugă un aminoacid din sînge, homocisteina, responsabilă de apariţia acestei boli, dar au indicat că este prematur să se recomande administrarea regulată de vitamina B9. Acidul folic este o vitamină ce contribuie la formarea de celule sănătoase. Această vitamină se găseşte în legume cu frunze verzi, precum spanacul, în citrice şi în fasole, dar şi în suplimentele alimentare din farmacii.

Un nivel prea ridicat de homocisteină a fost asociat şi cu un risc ridicat de apariţie a bolilor cardiace şi a infarctului. Alte vitamine care scad nivelul de homocisteină sînt B12 şi B6, dar acestea nu au acelaşi efect ca B9 în prevenirea maladiei Alzheimer, principala cauză a instalării demenţei în rîndul vîrstnicilor. Nu există tratament pentru această boală care distruge treptat memoria, capacităţile de învăţare şi comunicare şi care îl aduce pe pacient în imposibilitatea de face lucruri foarte simple.

Taguri articol


12