Acizii graşi esenţiali

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acizii graşi esenţiali

Sănătate 26 Ianuarie 2010 / 00:00 549 accesări

Acizii graşi esenţiali (Omega-3, Omega-6) se găsesc în grăsimile mono şi polinesaturate (surse de Omega-3: peşte gras, soia, ulei de rapiţă şi nuci; surse de Omega-6: ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui), explică master european în Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. Ei sunt responsabili de dezvoltarea creierului fătului pe timpul sarcinii şi în perioada copilăriei, fiind esenţiali pentru sistemul nervos. Grăsimile trans sunt rezultate ale procesului de hidrogenare a uleiurilor lichide, margarinelor. Prin consumul lor creşte riscul de afecţiuni cardiace. “Colesterolul este o parte componentă esenţială a fiecărei celule, astfel că organismul îl prelucrează din alte grăsimi. Nivelul de colesterol din sânge este un indicator important pentru riscul de afecţiuni cardiovasculare”, spune medicul şef, care adaugă că circulă în organism ataşat lipoproteinelor cu densitate mică (LDL), ducând astfel la un risc crescut de afecţiuni cardiovasculare sau ataşat lipoproteinelor cu densitate mare (HDL), deci risc scăzut de producere a afecţiunilor cardiovasculare. Alimentele bogate în fibre solubile (fulgii de ovăz, fructele uscate şi grepfrutul) ajută la eliminarea colesterolului.

Taguri articol


12