Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a promulgat o lege care interzice utilizarea în restaurantele din acest stat a acizilor graşi proveniţi din grăsimi hidrogenate, o premieră în SUA, prezentată ca o măsură pentru sănătatea publică. Legea prevede interzicerea utilizării acestor acizi graşi în 2010 în restaurantele din California, cel mai populat stat american, şi va fi extinsă ulterior la toate produsele de panificaţie în 2011. Potrivit biroului guvernatorului Schwarzenegger, maladiile cardiovasculare reprezintă prima cauză a mortalităţii în California şi legea va reprezenta o etapă importantă pentru a se ajunge la eliminarea acestei substanţe periculoase din alimentele pe care le consumă californienii.
Rezultaţi din hidrogenarea uleiurilor vegetale, acizii graşi ”trans\'” fac ca alimentele să fie mai crocante. Aceştia sînt deseori prezenţi în biscuiţi, cartofi prăjiţi, aluatul pentru pizza. Oraşul New York i-a interzis deja din 2007 în restaurantele sale, dar, de data aceasta, este vorba de interzicerea lor într-un întreg stat american. Asociaţia Restaurantelor din California s-a opus legii, estimînd că locuitorii din California, în marea lor majoritate, mănîncă acasă şi că grăsimi hidrogenate, precum margarina, rămîn libere la vînzare în magazine.