ACL - „tun“ de două milioane de euro în bugetul Constanței

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au atacat o eroare de formă a legii prin care acțiunile CN APMC au trecut la Consiliu

ACL - „tun“ de două milioane de euro în bugetul Constanței

Eveniment 17 Octombrie 2014 / 00:00 4675 accesări

Suntem abia la jumătatea campaniei electorale pentru prezidențiale și nu am văzut nicio platformă-program a vreunui candidat, însă asistăm la zeci de anchete demarate, sute de percheziții dispuse, cele mai multe dintre ele mirosind a comandă politică. Ieri, după multitudinea de percheziții ale procurorilor DNA, am aflat și de o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) care spunea că Legea 216 din 2008, prin care au fost trecute 20% din acțiunile Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN AMPC) la Consiliul Local Constanța, este neconstituțională. Decizia a fost luată la cinci luni după ce senatorul PDL Gigi Chiru a depus o plângere prin care cerea revocarea Hotărârii Consiliului Local Municipal cu privire la transferul acțiunilor și, totodată, a sesizat Avocatul Poporului. La rândul său, Avocatul Poporului a sesizat CCR și, după multe luni în care probabil s-au discutat lucruri mult mai importante, magistrații Curții au decis că ar trebui să dezbată și subiectul acțiunilor Constanței la CN APMC. Nu spunem că ar fi greșit, dar este ciudat cum totul se întâmplă acum, în campania electorală. Este la fel de straniu cum totul se întâmplă acum, când primarul Constanței, Radu Mazăre, a anunțat că din dividendele pe care le primește municipalitatea din CN AMPC se vor majora subvențiile pentru populație la energia termică. La fel de ciudat este și faptul că CCR nu s-a sesizat până acum referitor la acestă speță, în condițiile în care, în 2008, Traian Băsescu a refuzat să promulge legea inițial, invocând interesul național. A trimis-o în Parlament pentru reexaminare, pentru ca apoi să o promulge în forma adoptată de forul legislativ. De ce se întâmplă ca această lege să fie declarată neconstituțională chiar acum?

FORMA LEGII A FOST GREȘITĂ Cert este că CCR a spus că legea cu pricina nu este în regulă. Și pare să fie corectă decizia Curții atunci când se vorbește despre forma legii. „Atunci când a fost întocmită legea, în textul actului normativ trebuia să scrie că acţiunile se transmit municipiului Constanţa şi nu Consiliului Local. Problema nu este a constituţionalităţii transferului acţiunilor, ci a faptului că ele au trecut, probabil, dintr-o scăpare, la Consiliul Local şi nu la municipiul Constanţa“, a declarat, ieri, Radu Mazăre. În condițiile date, primarul spune că îi este teamă că, dacă nu va câștiga Victor Ponta alegerile prezidențiale, nu numai că Primăria nu va prelua și cele 13% din acțiunile CN APMC pentru care se duce o luptă cruntă în prezent, dar va pierde și acțiunile pe care municipalitatea le deține în acest moment. Pe de altă parte, Mazăre i-a felicitat sarcastic pe cei care au dus această luptă împotriva Constanței: „Nu pot decât să felicit ACL, adică PDL și PNL, să-i felicit pe senatorul de Constanța care a inițiat sesizarea CCR (Gigi Chiru - n.r.) și pe Klaus Iohannis. Au câştigat şi au repurtat o mare victorie împotriva Constanţei", a spus Mazăre.

CINE PIERDE Dureros este însă că bugetul Primăriei va fi păgubit anual de aproximativ două milioane de euro, bani care erau direcționați către nevoile Constanței şi către subvenţii. „Sigur că va trebui să facem o rectificare negativă a bugetului şi să tăiem aceşti bani din bugetul pentru anul viitor“, a completat primarul, care a adăugat că încă nu știe dacă va pune punct demersurilor de majorare a subvențiilor la energia termică. „Chiru și-a văzut visul cu ochii. De dragul unor jocuri politicianiste, Chiru a sacrificat interesul general al locuitorilor Constanței“, a declarat, la rândul său, senatorul PSD de Constanța Alexandru Mazăre, cel care, alături de Eduard Martin și Corneliu Dida, a inițiat în 2007 legea ce a adus cele 20% dintre acțiunile CN AMPC la autoritatea constănțeană. Chiar și așa, senatorul spune că, împreună cu alți colegi parlamentari, va iniția un nou proiect de lege prin care să fie corectate problemele privind forma legii, care a fost declarată neconstituțională ieri. „Vom face asta când Victor Ponta va fi președinte și când la Cotroceni nu vor mai fi Traian Băsescu sau cei care să se opună ratificării legii. Atunci constănțenii vor beneficia de avantajele de a avea un port de asemenea dimensiuni și amploare la ei acasă“, a declarat Alexandru Mazăre. În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60%, iar Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa deţin fiecare câte 20% din capital.



12