Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, astfel că sancţiunile impuse Teheranului ar urma să fie atenuate. Capacităţile Iranului de purificare a materiilor prime nucleare vor fi limitate, singura centrală de îmbogăţire a uraniului urmând să rămână Natanz. Reprezentanţii Iranului şi ai grupului P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania), reuniţi în oraşul elveţian Lausanne, au reușit elaborarea acordului. Potrivit unor surse occidentale, regimul islamist de la Teheran ar urma să reducă la 66% actualele capacităţi de purificare a uraniului, iar activităţile nucleare iraniene ar urma să fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limită fiind stabilit pentru 30 iunie.
Președintele SUA a fost primul lider care s-a exprimat la câteva minute după anunțul acordului de la Lausanne: ”Sunt convins că, dacă acest acord-cadru va duce la un acord total și definitiv, țara noastră, aliații noștri și lumea întreagă vor fi mult mai în siguranță. Iranul va fi mai inspectat decât orice altă țară din lume. Dacă Iranul trișează, lumea va afla. Dacă vedem ceva suspect, vom efectua inspecții”. ”Acordul a pus capăt unui cerc vicios care nu era în interesul nimănui”, a declarat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif. În opinia sa, ”negocierile de la Lausanne au demonstrat că un dialog adevărat poate rezolva problemele, deschide noi orizonturi”.
”Acordul de etapă, dacă va fi aplicat, amenință supraviețuirea Israelului”, i-a spus președintelui american premierul israelian, Benjamin Netanyahu, citat vineri de purtătorul său de cuvânt. ”Benjamin Netanyahu a afirmat că acordul nu va bloca drumul Iranului spre bombă, ci îl deschide”, a adăugat purtătorul de cuvânt, Mark Regev. ”În acest acord se află principiul formulat de președintele rus, Vladimir Putin, și anume dreptul necondiționat al Iranului de a desfășura un program nuclear pașnic”, și-a exprimat satisfacția Ministerul rus de Externe într-un comunicat. ”Acest acord va avea un impact pozitiv asupra situației securității globale în Orientul Mijlociu, inclusiv prin faptul că Iranul va fi în măsură să participe mai activ la rezolvarea unor anumite probleme și conflicte din regiune”, a adăugat Moscova. ”Cu această înțelegere, nu am fost niciodată mai aproape de a împiedica Iranul să aibă arma atomică”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. La rândul său, secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, a apreciat că ”o soluție completă, negociată a chestiunii programului nuclear iranian va contribui la pace și stabilitatea în regiune și va permite tuturor țărilor să coopereze urgent în legătură cu numeroasele și gravele provocări din domeniul securității cu care sunt confruntate”.