Conducerea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) a primit ieri vizita unei importante delegaţii italiene, reprezentînd autorităţile locale şi regionale din regiunea italiană Liguria, formată din patru provincii, care au capitala comună la Genova. Delegaţia condusă de preşedintele Liguriei, Claudio Burlando, a avut în componenţă, alături de ambasadorul Italiei la Bucureşti, Daniele Mancini, pe consulul onorific al României la Genova, Massimo Pollio, pe preşedintele Asociaţiei Liguria Internazzionae, Franco Aprile, şi pe directorul direcţiei de organizare evenimente şi relaţii internaţionale din Primăria Genova, Anna Castellano. Italienii au fost întîmpinaţi de o delegaţie a CJC, condusă de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, şi formată din directorul coordonator al Consiliului, Constantin Brăgaru, şi consilierii judeţeni Cristian Darie şi Petrică Munteanu. Întîlnirea a avut ca principal scop semnarea unui acord de colaborare între CJC şi Regiunea Liguria. Discuţiile dintre părţi au durat mai bine de o oră şi s-au concretizat prin semnarea documentelor care prevăd derularea mai multor proiecte comune pentru dezvoltarea economico-socială a celor două unităţi administrativ-teritoriale. "O delegaţie a municipiului Constanţa a fost deja în Genova, un oraş foarte puternic, capitala regiunii Liguria. Protocolul semnat astăzi între Consiliul Judeţean şi conducerea regiunii italiene vrea să depăşească stadiul obişnuit al acestui gen de documente, privind înfrăţirile. Vrem să demarăm proiecte concrete pentru că Liguria este o regiune foarte puternică, care a accesat foarte mulţi bani europeni, a demonstrat că ştie să-i folosească şi vrem să profităm de experienţa lor pentru a atrage bani europeni pentru judeţul Constanţa", a declarat, imediat după semnarea documentelor, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. El a mai arătat că autorităţile judeţene vor să afle de la parte italiană cum au fost accesate fondurile structurale pentru drumuri judeţene şi comunale, pentru alimentarea cu apă a localităţilor, pentru dezvoltarea turismului şi a altor sectoare de dezvoltare socio-economică. "Nu e vorba de o simplă experienţă... În acordul pe care l-am semnat sînt precizate concret toate domeniile de colaborare şi, ca o chestiune inedită, preşedintele regiunii Liguria a a propus ca o delegaţie de oameni de afaceri italieni să vină luna viitoare în Constanţa şi să discute cu parteneri privaţi din regiunea 2SE pentru identificarea oportunităţilor de afaceri cu ajutorul autorităţilor locale şi judeţene”, a mai declarat Nicuşor Constantinescu.
Încă de la articolul 1 al acordului se stipulează faptul că părţile semnatare vor analiza reciproc documentele anexe ale programelor care au ca scop atragerea fondurilor comunitare nerambursabile, acţionînd cu diligenţă pentru aplicarea proiectelor în comun. Totodată, partea italiană se obligă să asigure punerea în practică a acţiunilor comune, prin împărtăşirea experienţelor avute pînă acum în gestionarea fondurilor structurale comunitare. În documentul oficial semnat ieri sînt precizate, de asemenea, domeniile concrete de colaborare instituţională printre care se numără: dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului, promovarea sănătăţii publice, dezvoltarea rurală, managementul apelor şi al deşeurilor, incluziunea socială, protejarea persoanelor cu dizabilităţi şi dezvoltarea turismului. În vederea realizării tuturor acestor obiective, partea română şi cea italiană au stabilit, de comun acord, să organizeze întîlniri între grupurile de lucru care vor fi stabilite în perioada imediat următoare la nivelul fiecare autorităţi în parte.
"Vrem să creăm miracolul Constanţa, după miracolul Timişoara"
Delegaţia italiană s-a întîlnit apoi cu primarul Constanţei, Radu Mazăre, o mai veche cunoştinţă a italienilor, după ce, în urmă cu aproape un an, şeful administraţiei constănţene a vizitat capitala regiunii, Genova, pentru a semna protocolul de înfrăţire între oraşele Constanţa şi Genova. Preşedintele Regiunii italiene a reiterat intenţia oamenilor de afaceri italieni de a investi la Constanţa. "Avem un proiect care se poate derula pe parcursul mai multor ani, prin care vrem să creăm miracolul Constanţa, după miracolul Timişoara", a declarat Claudio Burlando, referindu-se la dezvoltarea pe care a cunoscut-o oraşul de pe malul Begăi după ce mai mulţi investitori europeni, majoritatea italieni, au decis să deschidă afaceri la Timişoara. El a mai apreciat că, în momentul de faţă, Constanţa cunoaşte o perioadă de "febră" a dezvoltării, similară perioadei anilor '60 din Italia, cînd a fost practic construită Italia modernă. Burlando a afirmat că nu poate prezenta actuala situaţie înfloritoare a statului italian ca pe o stare de fapt, fără să amintească şi greşelile făcute în acea perioadă de autorităţile italiene, în graba dezvoltării rapide. "Dorim să cunoaşteţi şi greşelile noastre, pentru a nu păţi şi la Constanţa la fel", a subliniat Burlando, arătînd că, la Genova, în graba programelor de construcţii din anii '60 a fost demolată "Casa Puccini". Primarul Radu Mazăre a evidenţiat în cadrul discuţiilor faptul că pe piaţa europeană există foarte mulţi bani care aşteaptă să fie accesaţi. "Urmează ca România să semneze tratatul de aderare la UE, iar Constanţa este deja o piaţă de dezvoltare care consumă bani europeni", a declarat primarul Constanţei. În finalul dezbaterilor, ambele părţi au convenit să organizeze cît mai curînd un forum al oamenilor de afaceri italieni care doresc să investească la Constanţa.