Reprezentanţii statelor UE au aprobat, joi, principiul unei prelungiri a misiunii de supraveghere în Georgia, înfiinţată în 2008, după războiul dintre Moscova şi Tbilisi, Georgia cerînd acum şi participarea SUA. Acest acord de principiu a fost realizat cu ocazia unei reuniuni a reprezentanţilor permanenţi ai celor 27 de state ale UE, care coincide, în mod întîmplător, cu ziua în care vicepreşedintele american, Joe Biden, s-a aflat în Georgia pentru a reafirma sprijinul SUA. Acordul trebuie aprobat în mod formal de miniştrii europeni ai Afacerilor Externe, cu ocazia reuniunii de luni de la Bruxelles. Misiunea de observare, alcătuită în prezent din peste 300 de persoane, a fost creată după conflictul armat ruso-georgian din august 2008, pe tema regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, cu scopul de a veghea la respectarea acordului de încetare a focului.
La ora actuală, misiunea europeană este singura aflată în teren de cînd Moscova a refuzat reînnoirea mandatului celor ale OSCE şi ONU. Mandatul ei actual va expira la data de 15 septembrie. Dar, spre deosebire de misiunile ONU şi OSCE şi în pofida termenilor mandatului său, aceasta nu a obţinut niciodată accesul în republicile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. În viitorul apropiat se va pune problema eventualei includeri a unor observatori din ţări care nu sînt membre ale UE. Această posibilitate este stipulată în mod clar în mandatul iniţial, iar chestiunea a revenit în actualitate după ce Moscova a sistat misiunile OSCE şi ONU. Georgia a cerut, chiar înaintea vizitei lui Joe Biden, ca observatorii SUA să poată face parte din misiunea UE. Iar preşedinţia suedeză nu exclude această ipoteză în viitor. În schimb, eventuala includere a observatorilor americani riscă să întîlnească opoziţia Moscovei.
Autorităţile georgiene intenţionează să organizeze un marş pentru pace în capitala Osetiei de Sud, la un an de la conflictul din august 2008, anunţă adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin. Georgia intenţiona să organizeze, în septembrie 2007, în Ţhinvali, un marş similar pentru pace, la care să participe în principal tineri din enclavele georgiene din Osetia de Sud şi din alte zone ale republicii, dar organizatorii au anulat evenimentul. Potrivit procurorului Rusiei, Alexandr Bastrikin, investigaţiile ruse cu privire la atacarea Osetiei de Sud de către Georgia, în august 2008, relevă că 5.315 de persoane au fost afectate din cauza atacurilor violente, fie au fost ucişi sau răniţi, iar locuinţele acestora au fost devastate.