Acord elaborat în secret la summit-ul climatic de la Cancun

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acord elaborat în secret la summit-ul climatic de la Cancun

Monden 11 Decembrie 2010 / 00:00 380 accesări

Negocieri aprinse. Europa şi un grup de state insulare mici din Pacific au elaborat şi au propus împreună, în cadrul conferinţei climatice ONU de la Cancun, un nou tratat internaţional, în încercarea de a determina statele dezvoltate şi în curs de dezvoltare să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Noul acord negociat în mare secret vine ca un “plan B”, în contextul în care tratativele în cadrul summit-ului nu au progresat semnificativ şi se vor fi încheiat vineri. Elaborarea acestui nou acord a nemulţumit statele în curs de dezvoltare, inclusiv China, Brazilia şi India, care se tem că statele bogate se vor folosi de el pentru a se descotorosi de Protocolul de la Kyoto şi a-l înlocui cu o alternativă cu obiective mai puţin ambiţioase. Documentul ar putea provoca cel mai serios conflict în cadrul negocierilor, deja afectate de faptul că statele bogate nu acceptă decât angajamentele asumate prin Protocolul de la Kyoto, adoptat în 1997 şi care va expira în 2012. Negocierile pentru continuarea lui cu un nou acord au fost extrem de aprinse, în contextul în care Japonia a refuzat de la bun început să semneze un nou tratat. Ulterior, câteva state din America de Sud au declarat că nu vor semna vreun acord, dacă Japonia nu îşi va schimba poziţia.

Evitarea unui eşec. Pentru a depăşi impasul şi a evita eşecul summit-ului, preşedinţia mexicană a început să pregătească noi texte pentru posibile acorduri. Marea Britanie şi alte trei state au fost rugate să pregătească texte scurte, care să fie folosite de Mexic într-un document final, pregătit pentru a fi prezentat în cadrul expunerii concluziilor summit-ului. Rezultatul ar fi un document ce cuprinde cele mai multe elemente ale controversatului acord de la Copenhaga, de anul trecut. Este vorba despre acordul politic neobligatoriu din punct de vedere legal, ceea ce ar reprezenta o victorie pentru SUA şi alte ţări bogate. Încercarea de a negocia un text în afara întâlnirilor oficiale a fost comparată cu textul secret al unui posibil acord elaborat de danezi, anul trecut. Într-o întâlnire tensionată de miercuri, Bolivia şi Arabia Saudită s-au plâns preşedinţiei mexicane în legătură cu existenţa unor întâlniri cu uşile închise, argumentând că subiectele discutate ar trebui să fie făcute publice tuturor părţilor.

Un summit poluant. Emisiile poluante înregistrate la summit-ul climatic COP 16 de la Cancun au fost de cel puţin de patru ori mai mari decât cele de la conferinţa COP 15 de la Copenhaga. Totodată, depăşesc amprenta de carbon a unei ţări africane medii, cum ar fi Mali sau Somalia. Cei peste 20.000 de participanţi la summit au locuit în hoteluri de lux, au călătorit cu avionul, au folosit aerul condiţionat şi sistemele de comunicaţii, astfel încât poluarea a atins, în cele 12 zile de conferinţă, cote impresionante. Peste 15.000 de delegaţi oficiali şi reprezentanţi ai unor ONG-uri au venit cu avionul la Cancun, faţă de anul trecut, când la Copenhaga, majoritatea participanţilor au evitat acest mijloc de transport. Organizatorii mexicani susţin că au fost cheltuite 43 de milioane de lire sterline pentru organizarea conferinţei, iar gazele de seră înregistrate în această perioadă sunt aceleaşi cu cele degajate în medie, într-un an, de cel puţin 1.050 de americani. Organizatorii conferinţei ONU au declarat că vor planta copaci şi vor plăti fermieri pentru a proteja pădurile, pentru a compensa emisiile poluante. Totodată, vor recicla deşeurile provenite în urma organizării conferinţei.

Taguri articol


12