Acord internaţional pentru construirea celui mai avansat reactor de fuziune nucleară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acord internaţional pentru construirea celui mai avansat reactor de fuziune nucleară

Externe 22 Noiembrie 2006 / 00:00 570 accesări

Reprezentanţi din peste 30 de state au demarat, marţi, cel mai avansat proiect de reactor de fuziune nucleară din lume, care să reprezinte o sursă de energie ieftină şi nepoluantă. Reactorul Internaţional Termonuclear Experimental, în valoare de 10 miliarde de euro, va fi amplasat la Cadarache, lîngă oraşul Marsilia. La ceremonia de semnare a acordului negociat pe parcursul mai multor ani, găzduită de preşedintele Jacques Chirac la Palatul Elysee, au participat reprezentanţi ai Uniunii Europene, Statelor Unite, Japoniei, Indiei, Rusiei, Coreei de Sud şi Chinei.

"Dacă nu va interveni o schimbare, omenirea va consuma, în următorii 200 de ani, majoritatea resurselor de combustibili fosili, acumulate pe parcursul a sute de milioane de ani, provocînd, în acelaşi timp, o adevărată calamitate climatică. Proiectul este o victorie în interesul general al umanităţii", a declarat preşedintele Chirac.

Rolul reactorului este de a transforma apa de mare în combustibil, mimînd felul în care este produsă energia solară. Spre deosebire de actualele reactoare de fisiune nucleară, care obţin energie prin separarea atomilor, reactorul va genera energie prin combinarea acestora. După mai multe decenii de cercetări, reactoarele experimentale de fuziune nucleară nu au reuşit să producă mai multă energie decît consumă. Reactorul va încerca să fuzioneze deuteriu extras din apa de mare cu tritiu obţinut din ltiu, elemen abundent în scoarţa terestră. Un inel electromagnetic va provoca unirea atomilor, la o temperatură de 100 de miliaone de grade celsius. Susţinătorii proiectului consideră că metoda este mai nepoluantă decît reactoarele nucleare existente, dar criticii argumentează că ar putea trece cel puţin 50 de ani pînă la construirea unui reactor viabil de acest tip.

Pe parcursul negocierilor referitoare la amplasarea reactorului, Uniunea Europeană şi Franţa au făcut Japoniei concesii financiare şi tehnice importante, acceptînd să suporte circa jumătate din costul de construcţie, de 4,6 miliarde de euro, calculat la nivelul preţurilor din anul 2000, în schimbul stabilirii locaţiei în Franţa. Japonia va pune la dispoziţie un număr important de angajaţi în cadrul proiectului şi va desemna un reprezentant pentru postul de director general. Preşedintele Chirac aproape că a făcut o gafă politică remarcînd beneficiile aduse Franţei de proiect, în regiune urmînd să fie create aproape 3.000 de locuri de muncă.

Reprezentanţii statelor implicate, care reunesc peste jumătate din populaţia lumii, au apreciat acordul drept un model de cooperare internaţională pentru soluţionarea unei probleme mondiale. Este pentru prima oară cînd peste jumătate din umanitate se uneşte pentru a se confrunta şi a învinge o provocare tehnologică.



12