Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au ajuns marţi la un "acord politic" menit să pună capăt insecurităţii juridice în care se află de mai multe luni companii care transferă date personale din Europa către Statele Unite, relatează AFP în pagina electronică.
Rezultatul unor "negocieri intense", noul cadrul anunţat marţi de către Comisia Europeană (CE) vizează transferurile transatlantice de date personale între companii şi urmează să-l înlocuiască pe cel care a fost invalidat în octombrie de către justiţia europeană.
Salutat de mediile economice vizate, acordul a fost însă dur criticat, marţi, de către deputaţii europeni, care se îndoiesc de puterea sa juridică.
Într-o hotărâre răsunătoare cu privire la reţeaua socială Facebook, dar cu aplicare generală, Curtea de Justiţie a UE a cerut garanţii mai bune cu privire la confidenţialitatea datelor europenilor pe tertoriul american.
Datele personale vizate înglobează toate informaţiile care permit identificarea unui individ - în mod direct (nume, prenume sau fotografie) ori indirect (număr de securitate socială sau chiar număr de client).