Acord la Doha privind schimbările climatice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acord la Doha privind schimbările climatice

Monden 10 Decembrie 2012 / 00:00 342 accesări

DECIZIE PE ULTIMA SUTĂ DE METRI Delegaţii la Conferinţa ONU din Qatar pe tema discuţiilor asupra climei au căzut de acord să prelungească Protocolul de la Kyoto până în 2020. Reprezentanţii a 200 de ţări au decis ca Protocolul de la Kyoto să fie menţinut ca singurul plan legal apt pentru combaterea încălzirii climatice. Participanţii au mai analizat un plan potrivit căruia ar urma să se adopte un tratat mai extins, în 2015, care s-ar putea aplica tuturor ţărilor şi care ar putea înlocui actualul acord. Protocolul de la Kyoto urma să expire la sfârşitul acestui an.

După 12 zile de negocieri aspre, în special cu Rusia, reuniunea de la Doha a fost prelungită cu 24 de ore, din cauza neînţelegerilor asupra modalităţilor în care ţările bogate ar putea compensa pierderile înregistrate de ţările sărace, din cauza schimbărilor climatice provocate de gazele cu efect de seră. Rusia a denunţat adoptarea în forţă a deciziei finale. ”Este pentru prima dată când văd un asemenea precedent”, a denunţat delegatul rus, după ce preşedintele Conferinţei ONU, vicepremierul qatariot, Abdallah al-Attiya, a anunţat adoptarea cu rapiditate a unei serii de texte. ”Deciziile adoptate reflectă voinţa părţilor în ansamblul lor”, i-a răspuns al-Attiya. La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a apreciat că acordul semnat la Doha cu privire la reducerea emisiilor de dioxid de carbon reprezintă o primă etapă şi este necesar ca guvernele să facă mai mult împotriva încălzirii.

REDUCEREA NOXELOR Era vital ca negocierile, purtate sub egida ONU, să se încheie cu un succes, deşi o serie de ţări dezvoltate sau emergente nu s-au înţeles cu privire la finanţarea şi compensaţiile în contul pagubelor cauzate de încălzirea globală. Noul Acord de la Doha are în centrul său Actul II al Protocolului de la Kyoto, care angajează UE, Australia şi alte zece ţări puternic industrializate să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2020. Sunt vizate ţările dezvoltate, care generează gaze cu efect de seră în proporţie de până la 15% din emisiile globale. SUA, care sunt un poluator major, nu au ratificat însă niciodată acest protocol încheiat în 1997. Între marii poluatori figurează şi China, India şi Brazilia.

Taguri articol


12