Schimburile de focuri şi exploziile continuau, ieri, la Damasc, forţele subordonate preşedintelui Bashar al-Assad atacând localităţi situate la periferia capitalei. Armata a atacat cu tunuri şi tancuri localitatea Ghuta, situată în apropiere de Damasc, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului Sâmbătă, violenţele s-au soldat cu cel puţin 120 de morţi.
Membrii comunităţii internaţionale, reuniţi la Geneva, au ajuns sâmbătă seară la un acord privind tranziţia politică în Siria, însă din Guvernul de tranziţie vor putea face parte şi membri ai actualului regim, a anunţat emisarul internaţional Kofi Annan. Participanţii la reuniunea de la Geneva au identificat de asemenea etapele şi acţiunile partidelor pentru a garanta aplicarea deplină a planului în şase puncte şi a rezoluţiilor 2042 şi 2043 ale Consiliului de Securitate. Prima măsură va fi un nou angajament al regimului sirian şi al opoziţiei în sensul încetării ostilităţilor şi implementării planului în şase puncte elaborat de Kofi Annan. Acest plan adoptat de Consiliul de Securitate în aprilie prevedea, la rândul său, o încetare a focului începând cu 12 aprilie. Nu a fost însă niciodată aplicat şi respectat în totalitate. Grupul de acţiune pentru Siria, constituit de Kofi Annan, reuneşte şefii diplomaţiei din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate, SUA, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie, din ţări reprezentând Liga Arabă, Irak, Kuweit, Qatar, Turcia şi secretarii generali ai Ligii Arabe şi ONU, precum şi pe Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.
Un potenţial eşec al reuniunii de la Geneva putea face ireversibilă spirala violenţei din Siria, care afundă pe zi ce trece ţara într-un război civil. Acordul nu aduce prea multe schimbări. Opoziţia siriană a salutat acordul de la Geneva, însă consideră că planul este prea vag. Planul tranziţiei politice în Siria trebuie decis de poporul sirian, nu impus din exterior, a insistat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, poziţia Rusiei fiind similară cu cea a Chinei. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a afirmat că acordul deschide calea erei post Bashar al-Assad. În cele peste 15 luni de revolte, acţiuni de reprimare şi conflicte armate, bilanţul victimelor a ajuns la cel puţin 15.800 de morţi, majoritatea civili.