Acord pentru limitarea bonusurilor bancherilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acord pentru limitarea bonusurilor bancherilor

Monden 01 Martie 2013 / 00:00 329 accesări

PREMIERĂ Este nevoie de un singur gest de bun simţ şi multe altele vor urma. De exemplu, convenirea în premieră a unui acord pentru limitarea bonusurilor acordate bancherilor. Acordul a fost intens negociat între Parlamentul European şi preşedinţia irlandeză a UE, în ideea de a răspunde criticilor opiniei publice faţă de beneficiile bancherilor. Bonusurile bancherilor vor fi limitate automat la salariul de bază pe un an. În cazul în care majoritatea acţionarilor unei bănci sunt de acord, bonusurile pot fi majorate până la de două ori salariul anual de bază.

Acordul, convenit după zece luni de negocieri, urmează să fie discutat la prima reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe şi face parte dintr-un amplu plan destinat să facă băncile mai sigure, după criza financiară din 2008. Parlamentarii europeni, Comisia Europeană şi reprezentanţii celor 27 de guverne au convenit să introducă norme mai stricte de capital pentru bănci, pentru a acoperi riscurile creditelor nerambursate. În schimb, Marea Britanie, care găzduieşte cea mai mare industrie financiară din Europa, s-a opus, susţinând că o astfel de măsură va îndepărta personalul calificat. City-ul londonez ar urma să fie cel mai afectat, în condiţiile în care 144.000 de persoane lucrează în mediul bancar din capitala financiară a Marii Britanii. Pentru ca acordul să devină lege, va trebui să fie votat cu majoritate de Consiliul UE, unde sunt reprezentate statele membre.

PRIME DE MILIOANE Şi elveţienii vor vota duminică asupra salariilor abuzive ale directorilor de companii, sumele astronomice pe care aceştia şi le ofereau ajungând să convingă 100.000 de persoane să semneze o iniţiativă cetăţenească care deschide procedura de vot. Dacă cetăţenii elveţieni vor accepta această iniţiativă, după cum estimează sondajele, Elveţia va avea cel mai rigid drept comercial din lume. Textul de lege interzice şi primele de tip “golden hello” şi “golden goodbye”, acordate directorilor unei companii la angajare sau la momentul plecării din funcţie. Prima de plecare de 72 de milioane de franci elveţieni, circa 60 de milioane de euro, pe care consiliul de administraţie al Novartis a prevăzut-o pentru viitorul fost preşedinte Daniel Vasella, a provocat, săptămâna trecută, un protest de amploare. Daniel Vasella, care a fost în ultimii ani cel mai bine plătit director din Elveţia, a ales să renunţe în cele din urmă la această primă.

PIERDERI RECORD Grupul bancar spaniol Bankia a anunţat pierderi record de 19,193 miliarde de euro pentru anul 2012, de şase ori mai mari decât pierderile de 2,979 miliarde de euro înregistrat în 2011. Bankia, instituţie salvată de la faliment în luna decembrie, graţie unui ajutor european de 18 miliarde de euro, a precizat că împreună cu firma mamă BFA a înregistrat pierderi de 21,238 miliarde de euro, în condiţiile în care provizioanele constituite anul trecut au atins valoarea istorică de 26,845 miliarde de euro.

Bankia a luat naştere în urma fuziunii a şapte case de economii regionale puternic expuse pe piaţa imobiliară spaniolă, care a intrat în colaps în urmă cu cinci ani. La finele lunii noiembrie a anului trecut, Bankia a prezentat un plan de restructurare care prevede eliminarea a 4.500 de locuri de muncă, adică 22% din efective şi închiderea a peste o treime din agenţi.



12