Acord pentru supervizarea unică a băncilor din UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consolidare financiară continentală

Acord pentru supervizarea unică a băncilor din UE

Monden 14 Decembrie 2012 / 00:00 359 accesări

CÂND NIMENI NU MAI SPERA În noaptea de miercuri spre joi, cele 27 de state ale UE au ajuns la un acord unanim asupra supervizării unice a băncilor din Zona Euro, au anunţat mai mulţi responsabili europeni, pe contul lor de Twitter. ”Acord istoric de supervizare!”, a anunţat comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, după 14 ore de discuţii, în timp ce purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cipriote a UE declara că discuţiile cu PE pot începe. Instituirea unei supervizări comune a băncilor din Zona Euro, încredinţată Băncii Centrale Europene (BCE), este prima etapă a uniunii bancare dorite de liderii europeni, pentru a încerca să împiedice noi crize. Cei 27 au găsit un compromis asupra punctelor ce blocau acordul de câteva luni: sfera de aplicare a supervizării directe de către BCE, articulaţia dintre autoritatea bancară europeană pentru întreaga UE şi BCE, ce nu îi vizează decât pe cei 17 membri ai Zonei Euro, iar în cele din urmă, modul de a separa cele două funcţii ale BCE, politica monetară în Zona Euro şi supervizarea, care îi vor afecta pe non-membri. Miniştrii de Finanţe din Zona Euro au căzut de acord şi să deblocheze ajutorul financiar pentru Grecia, îngheţat de o lună şi vor oferi 34,3 miliarde de euro începând de săptămâna viitoare.

NOI SUBIECTE DE ÎNGRIJORARE Consiliul European consacrat consolidării integrării europene s-a deschis aseară, la Bruxelles, într-o atmosferă pozitivă, după succesul obţinut cu câteva ore în urmă privind ajutorul pentru Grecia şi mecanismul de supervizare a băncilor din Zona Euro. Şefii de stat şi de guvern europeni urmau să discute despre viitorul UE şi despre mijloacele pentru a avansa spre o mai mare integrare bugetară şi economică. ”Este o zi bună pentru Europa”, a declarat preşedintele francez, Francois Hollande, la sosirea la Consiliul European. La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat că UE a reuşit să facă numeroase progrese în 2012. În paralel, criza politică din Italia şi-a făcut loc pe agenda summit-ului UE care se va încheia astăzi, la prânz. Îngrijoraţi ca Italia să nu părăsească drumul reformelor, partenerii europeni ai lui Mario Monti, atât de la dreapta, cât şi de la stânga, şi-au exprimat sprijinul pentru şeful Guvernului italian, în faţa controversatului său predecesor Silvio Berlusconi.

UN DECENIU PIERDUT Veştile nu sunt întru totul pozitive. Economia Zonei Euro va scădea cu 0,2% în 2013, iar din 2014 până în 2016 se va consemna o creştere modestă, de 1,3% pe an, se arată în raportul de iarnă al Ernst & Young, Eurozone Forecast (EEF). Rate de creştere similare sunt de aşteptat şi pentru restul decadei. Diferenţele de creştere între nordul şi sudul Europei se vor menţine şi pe viitor, fiind estimate creşteri în câteva dintre ţările din sud, dar nu mai devreme de 2015. În raport se arată că România se va confrunta în continuare cu provocări atât interne, cât şi externe, fiind dependentă, ca toate celelalte ţări din Europa de Est, de situaţia din Europa occidentală şi, în particular, din Zona Euro. Adâncirea crizei actuale ar putea submina o revenire susţinută, datorită exporturilor slabe către această regiune. Însă, paşii care s-au făcut până în prezent au generat un progres în consolidarea finanţelor publice.

Companiile trebuie să se pregătească pentru ”un deceniu pierdut” în Europa, în care creşterea va stagna, iar rata şomajului va continua să crească şi în 2013, ajungând la un vârf estimat de aproape 20 de milioane de persoane. E de aşteptat ca cele mai înalte rate ale şomajului şi, în acelaşi timp, cele mai lente redresări ale acestuia, să fie înregistrate de economiile periferice, atingându-se valori estimate de peste 28% în Grecia, 26% în Spania şi de aproape 17% în Portugalia. Potrivit estimărilor, inflaţia ar trebui să scadă de la 2,5% în 2012 la 1,3% în 2015.



12