Acord privind constituirea euroregiunii Nistru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acord privind constituirea euroregiunii Nistru

Externe 04 Februarie 2012 / 00:00 620 accesări

Întrevederea pe care premierul R. Moldova, Vlad Filat, a avut-o cu preşedintele ucrainean, Victor Ianukovici, dar şi cu omologul său de la Kiev, Nikola Azarov, a culminat cu semnarea Acordului privind constituirea euroregiunii Nistru, un proiect ce poate atrage Transnistria către Europa. Ucraina urmează să folosească acest proiect pentru a atrage finanţare de la UE, dar şi pentru a influenţa subtil situaţia din Transnistria. Vizita premierului Filat în capitala ucraineană a constitit o nouă etapă în refacerea relaţiilor moldo-ucrainene, mult timp îngheţate. Acordul semnat prevede crearea euroregiunii Nistru, ce va uni regiunea Viniţa, şase regiuni din R. Moldova şi două regiuni din Transnistria. Deşi reprezentanţii Tiraspolului au lipsit la ceremonia de semnare a documentului, surse din presa ucraineană titrează că liderul Evgheni Şevciuk şi-ar fi dat acordul.

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Kostiantin Grişcenko, scria la începutul săptămânii pe blogul său despre necesitatea creării acestei euroregiuni trilaterale. Potrivit lui, această structură va deveni un factor important pentru apropierea dintre Chişinău şi Tiraspol, prin eliminarea obstacolelor în circulaţia mărfurilor, capitalului şi forţei de muncă. În realitate, însă, adevăratul scop al structurii Nistru sunt proiectele investiţionale şi granturile oferite de UE. În bugetul UE sunt prevăzute surse pentru finanţarea proiectelor interstatale unite prin euroregiuni, iar Ucraina şi R. Moldova ar putea să concureze cu ţările UE pentru a primi aceşti bani. Perspectivele sunt mari, în contextul în care Europa susţin oficialii de la Chişinăul acordă o mare atenţie conflictului transnistrean. R. Moldova, Ucraina şi România au creat în anul 2000 euroregiunile Dunărea de Jos şi Prutul de Sus, dar autorităţile de la Kiev consideră nesatisfăcătoare rezultatele acestei unificări trilaterale, pentru că România, folosindu-se de influenţa sa la Bruxelles, a acaparat pentru propriile proiecte marea parte a surselor financiare acordate de UE. Un alt rezultat important în urma creării euroregiunii Nistru ar fi implicarea Transnistriei în colaborarea cu UE. Până acum, Tiraspolul a fost orientat doar spre Rusia, dar odată cu schimbarea conducerii lasă de înţeles că politica externă ar putea avea mai mulţi vectori. Guvernul moldovean arată că scopul semnării Acordului de constituire a euroregiunii Nistru constă în consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate, parteneriat şi cooperare în domeniul economic, social, cultural şi umanitar dintre cele două state, la nivel regional.

Premierul Vlad Filat este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere peste Prut. Acesta a fost cel mai influent politician al lunii ianuarie, potrivit unui top realizat de Centrul de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică Politicon. Vlad Filat este urmat de liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, care a revenit în această lună în Top 3, şi de primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă. Următorii în top sunt preşedintele interimar Marian Lupu şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Preşedintele Politicon, analistul Anatol Ţăranu a explicat creşterea influenţei lui Vladimir Voronin prin protestele organizate de comunişti, iar căderea lui Marian Lupu prin eşecul de la alegerile preşedintelui din luna decembrie. Topul a fost realizat de 26 de experţi, dintre care fac parte politologi, analişti politici şi ziarişti.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, nu s-a bucurat prea mult de rezultatul acestui sondaj pentru că a fost ameninţat de către consilierii socialişti Elena Danu şi Piotr Danţov cu privire la declaraţiile sale ce vizează cumpărarea celor doi de către liderul socialiştilor, Igor Dodon. Consilierii socialişti Elena Danu şi Piotr Danţov condamnă declaraţiile liderului PCRM, Vladimir Voronin, şi îi cer să dezmintă informaţiile. Foştii comunişti subliniază că interesul cetăţeanului şi conştientizarea rolului care le revine socialiştilor i-au determinat să ia decizia de a se alătura socialiştilor.



12