FMI şi miniştrii de Finanţe din Zona Euro au ajuns la un acord privind pachetul de salvare acordat Greciei. Oficialii au convenit să reducă datoriile ţării cu 40 de miliarde de euro şi au deschis calea către deblocarea unei noi tranşe de bani, în valoare de aproximativ 44 de miliarde de euro. Astfel, băncile elene care se confruntă cu probleme vor putea primi finanţare, iar Guvernul va putea plăti pensiile şi salariile în luna decembrie. Creditorii internaţionali ai Atenei au convenit să facă paşii necesari pentru a reduce datoria ţării de la 144% din PIB la 124% din PIB, până în 2020. Printre aceşti paşi se numără reducerea dobânzii pentru creditele contractate de Atena şi returnarea a 11 miliarde de euro către Grecia, profit din obligaţiunile guvernamentale elene cumpărate de BCE. Miniştrii au decis şi să ajute Atena să răscumpere obligaţiunile pe care le-a emis de la investitori privaţi. Acordul a intervenit după mai mult de 10 ore de discuţii la Bruxelles. Aceasta a fost a treia reuniune a Zonei Euro consacrată Greciei din ultimele două săptămâni.
Liderul grupului miniştrilor de Finanţe din Zona Euro, Jean-Claude Juncker, a declarat că Grecia va primi următoarea tranşă de bani pe 13 decembrie. Atena aşteaptă banii din iunie. Premierul grec, Antonis Samaras, a salutat acordul, spunând că ”o nouă zi începe pentru toţi grecii”, însă acesta a fost criticat de principalul partid de opoziţiei, Syriza. ”Este un compromis nefinalizat, un plasture pus peste rana deschisă a datoriei Greciei”, a declarat vicepreşedintele formaţiunii, Dimitris Papadimoulis, care a acuzat-o pe cancelarul german, Angela Merkel, că s-a opus tentativei de a înjumătăţi datoria Greciei. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a dat asigurări că acordul va consolida încrederea în Europa şi în Grecia. Bursele din Europa şi Asia au crescut iar euro s-a apreciat după anunţarea acordului. Moneda unică europeană a atins cel mai crescut nivel faţă de dolar din 31 octombrie - 1,3 dolari pentru un euro. Până acum, BCE, FMI şi CE au promis în total pachete de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia a primit circa 150 de miliarde. În schimb, Atena a impus numeroase măsuri de austeritate, iar economia sa este sub monitorizare. Potrivit estimărilor Eurostat, economia Greciei s-a contractat cu o cincime, de la începutul crizei, în 2008.
Grecia l-a numit pe bancherul elen Stelios Papadopoulos în funcţia de şef al Agenţiei de gestionare a datoriei publice (PDMA), a declarat un oficial al Ministerului de Finanţe. Stelios Papadopoulos îl înlocuieşte pe Petros Christodoulou, care a renunţat la conducerea agenţiei pentru a deveni director în cadrul National Bank of Greece, cea mai mare bancă comercială din Grecia. PDMA a supervizat, anul acesta, restructurarea datoriei Greciei şi va pune în aplicare deciziile adoptate în urma reuniunii de luni noapte.