Consiliul prezidenţial a validat acordul de securitate adoptat la sfîrşitul lunii noiembrie de Parlamentul de la Bagdad, care stipulează în esenţă retragerea trupelor americane din Irak pînă la sfîrşitul anului 2011. Nimic nu s-a schimbat în documentul adoptat la 27 noiembrie de către Legislativul irakian, după luni întregi de negocieri între reprezentanţi americani şi irakieni, apoi în cadrul Guvernului de şi între diferitele grupuri parlamentare. Totodată, nu s-a precizat cît timp a durat examinarea documentului de către Consiliul format din preşedintele Jalal Talabani, kurd, Adel Abdel Mahdi, şiit şi Tarek al-Hashemi, sunit, reprezentînd principalele trei comunităţi ale ţării. Această instanţă, ultima etapă a procesului de aprobare a amintitului acord, putea accepta sau a trimite Parlamentului pentru modificări textul acordului.
Din februarie anul acesta, oficialii de la Bagdad şi Washington au negociat documentul, care va stabili baza juridică a prezenţei militare americane după expirarea, la 31 decembrie, a mandatului ONU privind desfăşurarea forţelor internaţionale în Irak. Premierul Nuri al-Maliki şi-a anunţat, deja, intenţia de a aplica rapid acordul privind retragerea coaliţiei, a cărui negociere a început în februarie. Prim-ministrul irakian s-a angajat într-o campanie intensă pentru a-şi convinge concetăţenii asupra avantajelor acestui acord, înaintea referendumului din luna iulie. Ideea convocării unei consultări populare este susţinută şi de marele ayatollah Ali Sistani, liderul spiritual al comunităţii şiite irakiene, care s-a delimitat însă de textul acordului. Referendumul a fost solicitat de forţele politice sunnite, iar şiiţii şi kurzii au acceptat ideea, conformă cu legea privind reforma politică, adoptată în acelaşi timp cu acordul. Susţinătorii liderului radical şiit Moqtada Sadr au declarat trei zile de doliu după votul din Parlament, protestînd astfel faţă de prelungirea cu încă trei ani a prezenţei militare americane în Irak. Conform ultimelor statistici ale Pentagonului în Irak sînt staţionaţi în prezent circa 146.000 de militari americani.
Preşedintele american ales, Barack Obama, l-a informat pe premierul irakian Nuri al-Maliki în legătură cu intenţia sa de a efectua o vizită în Irak după ce va prelua atribuţiile, la 20 ianuarie. Ultima vizită a lui Barack Obama în Irak datează din data de 22 iulie. Într-o convorbire telefonică avută cu premierul irakian, preşedintele ales a declarat că apreciază rolul important jucat de Guvernul de la Bagdad în adoptarea acordului de securitate cu SUA, şi-a exprimat intenţia de a consolida cooperarea bilaterală, a confirmat respectul său pentru suveranitate şi unitate în Irak, şi-a reiterat intenţia de a colabora pentru combaterea teroriştilor şi s-a declarat în favoarea unei retrageri responsabile din Irak.