Acordul privind flota rusă nu va afecta relaţiile cu UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acordul privind flota rusă nu va afecta relaţiile cu UE

Externe 29 Aprilie 2010 / 00:00 353 accesări

Extinderea prezenţei Flotei ruse în Sevastopol nu va influenţa perspectivele Ucrainei de a se integra în UE, a declarat, miercuri, ministrul ucrainean de Externe, Konstantin Hrişcenko, fost ambasador în Rusia. Acordul, ce prelungeşte prezenţa Flotei ruse de la Marea Neagră în Sevastopol pentru 25 de ani după 2017, a fost ratificat de parlamentele rus şi ucrainean. În schimbul prelungirii prezenţei flotei, Ucraina va primi o reducere de 30% pentru gazul rusesc. ”Comunitatea internaţională priveşte această decizie ca un pas spre stabilizarea situaţiei din relaţiile bilaterale cu Rusia şi din economia ucraineană”, a subliniat ministrul. Săptămâna trecută, secretarul general al NATO a spus că ”acordul este o înţelegere bilaterală şi nu va afecta relaţiile NATO cu Moscova şi Kiev”.

Decizia Ucrainei de a găzdui o bază navală rusă timp de peste 25 de ani, în schimbul scăderii preţului gazului, nu afectează, deocamdată, echilibrul militar de la Marea Neagră, dar presupune alte provocări pentru interesele americane din regiune, comentează ”Washington Post”. Secretarul de Stat Hillary Rodham Clinton a minimalizat importanţa acordului, afirmând că ar trebui privit în cadrul eforturilor preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, de a îmbunătăţi atât relaţiile cu Rusia, cât şi cele cu SUA. Dar analiştii sunt de părere că acordul ar putea afecta eforturile occidentale de susţinere a tranziţiei Ucrainei către democraţie, permiţându-i să îşi amâne reformele în sectorul energetic şi provocând noi lupte interne în ţară, după ani de instabilitate politică. Unii avertizează chiar că acordul i-ar putea ajuta pe cei hotărâţi să refacă influenţa Rusiei asupra vecinilor săi şi ar complica planurile NATO de a folosi Marea Neagră ca bază împotriva unor potenţiali duşmani din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. De exemplu, Pentagonul a luat în considerare să îşi amplaseze o parte dintre elementele scutului său antirachetă pe nave desfăşurate în Marea Neagră. Premierul rus, Vladimir Putin, care s-a aflat la Kiev înainte de votul de ratificare, a salutat acordul drept ”un progres important în relaţiile cu Ucraina” şi a subliniat cât de mult plăteşte Rusia pentru a-şi ţine flota în Sevastopol. ”Preţul propus a părut absolut exorbitant. Am putea construi mai multe baze cu aceşti bani, dar pentru noi“, a comentat Putin, precizând că Ucraina va face economii de 40-45 de miliarde de dolari în urma acestui acord. Dar Kievul, afectat de recesiunea globală şi care încearcă să obţină un credit de la FMI, probabil că nu ar fi putut să plătească preţul cerut de Rusia pentru gaz. Deci, ar fi putut să negocieze un discount la preţul gazului, fără a prelungi contractul de închiriere a bazei, cu atât mai mult cu cât conductele prin care gazul rus ajunge în Europa aparţin Ucrainei.

Noul acord este ultimul dintr-o serie de pe urma cărora au de câştigat oamenii de afaceri puternici din Ucraina şi care au permis ţării să evite curăţarea acestui sector corupt, care este o sursă de fonduri pentru politicieni. La fel ca acelea dinaintea sa, noul acord nu este bun şi probabil că nu va rezista, ceea ce va pune din nou în pericol livrările de gaz către Europa. De exemplu, acordul cere Ucrainei să cumpere mai mult gaz în următorii ani, poate chiar mai mult decât are nevoie, dar nu obligă Rusia să folosească în continuare conductele ucrainene, o sursă cheie de venit pentru Kiev. Iar Kremlinul vrea să construiscă gazoducte ce vor ocoli Ucraina.



12