Acordul cu Turcia vizând reducerea imigrației funcționează bine, iar cooperarea bilaterală practică merge mai bine decât ar putea indica retorica, a afirmat comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, austriacul Johannes Hahn, transmite Reuters. „Nu am niciun fel de preocupări în privința menținerii acordului cu privire la refugiați. Funcționează”, a declarat comisarul european marți pe postul de radio ORF, într-un context în care Germania a evocat posibilitatea suspendării ajutorului promis Turciei de UE în cadrul acestui acord.
În schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro și al promisiunilor de a relaxa politica acordării de vize pentru turci, Ankara a redus drastic numărul de migranți care vor să ajungă în Europa via Turcia, venind din zonele de conflict din Orientul Mijlociu și Afganistan, menționează Reuters. Comisarul european a subliniat în declarațiile pentru ORF că "în multe domenii cooperarea bilaterală funcționează mai bine decât ar putea lăsa să se înțeleagă retorica și unele din acțiunile Turciei". Johannes Hahn a mai afirmat, întrebat cum crede că vor evolua într-un an șansele Turciei de a adera la Uniunea Europeană, că ar trebui ridicată starea de urgență impusă după puciul eșuat de anul trecut, ceea ce ar îmbunătăți situația statului de drept în această țară.
Comisarul european pentru negocierile de extindere și șefa diplomației UE, Federica Mogherini, au prevăzută marți o întrevedere cu ministrul pentru afaceri europene turc, Omer Celik, și ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu. Acesta din urmă a avertizat recent că Ankara ar putea revizui sau suspenda toate acordurile cu privire la refugiați dacă Bruxellesul nu-i dă un răspuns pozitiv în ce privește accesul fără vize al cetățenilor turci în Uniune.
Acordul cu Turcia cu privire la refugiați a fost salutat îndeosebi de Germania, destinația preferată a migranților, dar relațiile dintre Berlin și Ankara au fost serios afectate de dispute legate de alte probleme care le-au determinat să se acuze reciproc de comportament "inacceptabil", amintește Reuters. Austria, de unde provine comisarul Hahn, se află în fruntea apelurilor la suspendarea oficială a negocierilor de aderare a Turciei la UE din cauza represaliilor lansate de guvernul de la Ankara după tentativa de puci din vara trecută. În virtutea stării de urgență, circa 50.000 de oameni au fost arestați, iar alți 150.000 suspendați din funcții sau concediați.