Acorduri de extrădare şi asistenţă juridică mutuală SUA - UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acorduri de extrădare şi asistenţă juridică mutuală SUA - UE

Externe 30 Octombrie 2009 / 00:00 295 accesări

Miercuri, la Washington, SUA şi UE au semnat acorduri de extrădare şi asistenţă juridică mutuală pe cinci ani, care interzic administraţiei americane să solicite pedeapsa cu moartea împotriva unei persoane extrădate. ”Acesta este un acord istoric”, a declarat Beatrice Ask, ministru al Justiţiei în Suedia, ţară ce deţine, pînă în luna decembrie, preşedinţia semestrială a UE. Semnînd acordurile cu secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, ea a amintit că negocierile au început chiar după atentatele de la 11 septembrie, în urmă cu peste opt ani. ”Consolidarea protecţiei drepturilor individuale a reprezentat dezbaterea cea mai lungă şi tema asupra căreia europenii au refuzat să cedeze”, a precizat Ask.

Declaraţia comună publicată miercuri aminteşte că un teren favorabil încheierii unui acord privind principii comune în materie de protecţie a datelor personale şi a vieţii private nu a apărut decît după doi ani de discuţii. În afară de garanţia referitoare la pedeapsa capitală, acordul prevede dezvoltarea şi intensificarea cooperării împotriva traficului de fiinţe umane, pornografiei infantile, traficului de stupefiante, criminalităţii financiare, criminalităţii cibernetice şi corupţiei. SUA şi UE au decis şi dezvoltarea schimburilor privind lupta antiteroristă, prin intermediul schimbului de liste cu pasagerii curselor aeriene. Un pasaj din acord aminteşte sprijinul adus de UE pentru închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo, promisă de preşedintele american, Barack Obama. Acordul conţine şi utilizarea de videoconferinţe pentru obţinerea unei mărturii de o parte şi de alta a Atlanticului şi pentru a obţine mai rapid informaţii privind coordonatele bancare şi conturile unui suspect.

”Am un vis: călătoriile transatlantice fără viză pentru toţi cetăţenii europeni”, a declarat, după semnarea acordului, Jacques Barrot, vicepreşedintele Comisiei Europene. El făcea referire la faptul că, în prezent, cetăţenii din doar 21 de ţări membre ale UE din totalul de 27 pot efectua un sejur în SUA fără a să aibă nevoie de viză. Acordul semnat miercuri prevede ca această problemă să fie rezolvată ”cît mai repede posibil”.

Taguri articol


12