Acorduri de parteneriat între UE şi statele baltice pentru fondurile de investiţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acorduri de parteneriat între UE şi statele baltice pentru fondurile de investiţii

Externe 21 Iunie 2014 / 00:00 516 accesări

Comisia Europeană (CE) a adoptat acordurile de parteneriat cu statele baltice, Letonia, Lituania şi Estonia, care stabilesc strategia pentru utilizarea optimă a fondurilor europene structurale şi a investiţiilor europene de care vor beneficia aceste ţări. Potrivit acordului, pentru Letonia, suma de 4,51 miliarde de euro reprezintă finanţare în cadrul Politicii de Coeziune pe parcursul perioadei 2014-2020 (preţuri curente, inclusiv finanţarea de cooperare teritorială europeană), 1,07 miliarde de euro - dezvoltare rurală şi aproape 140 de milioane de euro sunt pentru sprijinirea dezvoltării sectorului maritim şi de pescuit. Pentru Lituania, suma de 6,82 miliarde de euro reprezintă finanţare în cadrul Politicii de Coeziune în perioada 2014-2020 (preţuri curente, inclusiv finanţarea de cooperare teritorială europeană), 1,61 de miliarde de euro sunt pentru dezvoltare rurală şi 63 de milioane de euro sunt pentru a sprijini dezvoltarea sectorului maritim şi punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului. Pentru Estonia, acordul prevede o sumă de 3,59 miliarde de euro de finanţare în cadrul Politicii de Coeziune în perioada 2014-2020 (preţuri curente, inclusiv finanţarea de cooperare teritorială europeană), 726 milioane de euro pentru dezvoltare rurală şi 101 milioane de euro pentru sectorul maritim şi pescuit.

Investiţia UE va permite sporirea productivităţii economice în statele baltice, promovarea inovării şi a investiţiilor de cercetare şi dezvoltare şi totodată va contribui la crearea unui sistem de transport modern, durabil şi eficient. Totodată, investiţia va contribui la crearea de locuri de muncă de calitate, la combaterea excluziunii sociale şi va spori calitatea sistemului de învăţământ şi a eficienţei administraţiei publice. Preşedintele CE, José Manuel Barroso, a salutat strategiile pentru cele trei state baltice pentru o creştere inteligentă şi durabilă, care să stabilească o legătură între noua abordare a politicii de coeziune a UE pentru perioada 2014-2020 şi priorităţile Europa 2020.

NOU MEMBRU ÎN ZONA EURO Pe de altă parte, miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat ieri, la Luxemburg, intrarea Lituaniei în uniunea monetară, urmând ca mica ţară baltică să devină al 19-lea stat membru al zonei euro începând de la 1 ianuarie 2015. Această aprobare, care era aşteptată, din partea miniştrilor de Finanţe vine după ce, la începutul acestei luni, CE şi Banca Centrală Europeană au aprobat şi ele aderarea Lituaniei la zona euro. Miniştrii de Finanţe sunt de acord cu evaluarea Comisiei potrivit căreia Lituania a atins un grad ridicat de convergenţă sustenabilă cu zona euro şi, în consecinţă, îndeplineşte condiţiile necesare pentru a adopta euro ca monedă a sa. ”Este o dată foarte importantă pentru Lituania”, a declarat ministrul lituanian de Finanţe, Rimantas Sadzius, subliniind că, pentru ţara sa, acesta nu este capătul, ci doar începutul drumului. ”Va trebui să facem faţă provocărilor şi ne vom asuma responsabilităţile care ne revin în calitate de ţară membră a grupului”, a mai afirmat Rimantas Sadzius.

Conform raportului de convergenţă 2014 publicat de Comisia Europeană, Lituania a îndeplinit toate criteriile de convergenţă pentru adoptarea euro. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odată cu aderarea Lituaniei, care va deveni a cincea ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia, Estonia şi Letonia.



12