Acordurile celebrei viori Stradivarius vor răsuna la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În această seară

Acordurile celebrei viori Stradivarius vor răsuna la Constanţa

Cultură 13 Mai 2009 / 00:00 604 accesări

Cunoscutul violonist Alexandru Tomescu, acompaniat la pian de Horia Mihail, va susţine, în această seară, de la ora 19.00, în sala Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, cel de-al doilea recital la Constanţa, pe celebra vioară Stradivarius. Renumitul muzician a mai concertat pentru constănţeni şi în luna aprilie a anului trecut. Programul recitalului cuprinde atît lucrări camerale, cît şi piese de virtuozitate din repertoriul îndrăgit de publicul meloman. Preţul biletelor pentru recitalul „Stradivarius“ este de 25 lei. Elevii şi studenţii beneficiază de reducere la achiziţionarea biletelor, putînd participa la acest moment excepţional contra sumei de 10 lei.

Evenimentul face parte din cadrul unui turneu naţional, care are ca scop strîngerea de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România, pentru finalizarea construcţiei „Centrului Social şi de Reabilitare a Nevăzătorilor“. De asemenea, turneul „Stradivarius“ se înscrie în seria celor cinci turnee naţionale anuale al căror obiectiv este acela de a aduce vioara Stradivarius Elder - Voicu pe cît mai multe scene din România. Proiectul „Stradivarius-Elder-Voicu: 2008 – 2012“ a debutat anul trecut, prin organizarea unui turneu naţional şi lansarea unui CD. Cel de-a doilea turneu „Stradivarius“, programat în lunile aprilie-mai 2009, constă într-o serie de 15 recitaluri susţinute la Braşov, Oradea, Piteşti, Sighişoara, Reghin, Tîrgu Mureş, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara, Lugoj, Bacău, Iaşi, Constanţa şi Bucureşti.

Vioara Stradivarius a intrat în posesia lui Alexandru Tomescu în toamna anului 2007, fiind cîştigată în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“. Tomescu a promis, atunci, că în cei cinci ani cît va cînta pe Stradivarius, sunetul viorii va fi auzit de toţi românii. Vioara Stradivarius-Elder a fost cumpărată de statul român în 1956, pentru violonistul Ion Voicu, la preţul de circa 70.000 de franci elveţieni, însă ea a fost evaluată acum de Cezar Marin, singurul expert acreditat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru clasarea unui asemenea bun, la suma de 1,2 milioane de dolari. Instrumentul muzical este o operă de artă ce aparţine patrimoniului naţional al României, categoria Tezaur. A fost realizată în anul 1702, fiind una dintre ultimele 10 viori din lume semnate de Stradivarius şi aflate încă în stare de funcţionare.



12