Liderii din zona Asia-Pacific au spus că vor continua acordurile comerciale libere, în ciuda faptului că Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, se opune acordului de parteneriat Trans-Pacific (TPP), cea mai mare înțelegere multinațională de comerț din ultimii ani, potrivit BBC.
„Ne reafirmăm angajamentul pentru a menține piețele deschide și pentru a lupta împotriva oricăror forme de protecționism”, au declarat liderii Cooperării Economice Asia-Pacific (Asia-Pacific Economic Cooperation - APEC), într-un comunicat emis la finalul summitului de două zile din Peru.
Acordul TPP implică 12 țări: Statele Unite, Malaezia, Vietnam, Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile și Peru și are scopul de a crea legături mai puternice între națiuni, de a stimula comerțul și de a impulsiona creșterea economică.
Donlad Trump a susținut că propunerea ar fi „un acord teribil” care ar exporta locurile de muncă ale americanilor în țări unde forța de muncă e mult mai ieftină. Înțelegerea trebuie să fie ratificată de Congresul Statelor Unite, unde Partidul Republican are majoritate.
După întâlnirea APEC, președintele Barack Obama a reiterat suportul pentru pact, susținând că neratificarea înțelegerii ar submina poziția Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific.
În timpul wekendului, prim-ministrul Noii Zeelande, John Key, a sugerat că ar putea exista schimbări minore în privința înțelegrii care i-ar permite lui Donald Trump să accepte condițiile, dar președintele Peru, Pedro Pablo a spus că TPP nu va fi modificată, în ciuda victoriei lui Trump.
China, care nu face parte din TPP, a propus un alt parteneriat, Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), dar alternativa nu include Statele Unite. După întâlnirea APEC, oficialii de la Beijing au susținut că mai multe state, printre care Peru și Chile, au fost interesate de o posibilă alăturare la RCEP.