Acrilamida din cartofii prăjiți, un pericol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acrilamida din cartofii prăjiți, un pericol

Sănătate 06 Iunie 2015 / 00:00 1119 accesări

Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuiții sau chipsurile, prezintă un risc pentru sănătatea publică, avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Această substanță chimică poate crește riscurile de cancer la consumatori. Acrilamida este un compus chimic ce se formează în alimentele bogate în amidon, în timpul procesării la temperaturi înalte, cum ar fi prăjirea, coacerea și frigerea. Prin urmare, biscuiții, chipsurile, cartofii prăjiți, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conține acrilamidă. Studii realizate pe animale au arătat că substanța este genotoxică și cancerigenă, acest compus putând să deterioreze ADN-ul și să provoace cancere. Autoritatea Europeană a ajuns la concluzia că acrilamida poate mări riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind că cei mai expuși sunt copiii.

Opinia EFSA nu are valoare de constrângere, însă poate determina UE să prevadă limitarea expunerii consumatorilor la această substanță, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregătire a alimentelor ori prin întărirea controlului asupra producției alimentare. Încă din 2011, Comisia Europeană recomandă țărilor membre ale UE să efectueze anchete când nivelurile de acrilamidă din produsele alimentare depășesc anumite valori de referință.

Taguri articol


12