Acţiune împotriva încălzirii climatice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Acţiune împotriva încălzirii climatice

Monden 05 Decembrie 2009 / 00:00 402 accesări

• Îngrijorare mondială • Un sondaj de opinie al Băncii Mondiale, realizat în 15 ţări şi a cărui publicare survine cu patru zile înainte de deschiderea summit-ului de la Copenhaga privind clima, pune în evidenţă o îngrijorare larg răspândită, potrivit căreia încălzirea planetei va dăuna populaţiei. 88% dintre subiecţi estimează că ţara lor ar trebui să acţioneze împotriva încălzirii climatice, iar procentajul se apropie de 100% în ţări din Asia, precum China, Vietnam şi Bangladesh. În SUA, singura ţară dezvoltată care nu a semnat Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, 82% dintre subiecţi vor ca administraţia Obama să acţioneze. Singura ţară din eşantion unde mai puţin de 80% din populaţie susţin un demers voluntar împotriva schimbărilor climatice este Rusia, unde 58% dintre subiecţi estimează că ţara lor trebuie să acţioneze. Ruşii sunt şi cei care pun la îndoială cel mai mult concluziile ştiinţifice: doar 23% dintre subiecţi consideră că oamenii de ştiinţă au dovedit că trebuie să se acţioneze urgent. 51% dintre subiecţi estimează că ştiinţa a dovedit că schimbările climatice constituie o problemă urgentă. Procentajul este de numai 33% în Indonezia, ţara gazdă a Conferinţei din Bali, din 2007, privind clima, 38% în SUA şi 43% în Japonia. Sondajul de opinie a fost realizat pentru Banca Mondială, de către WorldPublicOpinion.org din cadrul Universităţii Maryland, pe un eşantion de 13.518 persoane, faţă în faţă, prin telefon sau prin Internet, în Bangladesh, China, Egipt, Franţa, India, Indonezia, Iran, Japonia, Kenya, Mexic, Rusia, Senegal, SUA, Turcia şi Vietnam, având o marjă de eroare de 3 până la 4 procente.

• Efecte devastatoare • Activităţile umane şi încălzirea oceanelor au distrus viaţa sălbatică de pe coastele insulelor Galapagos. Pe baza criteriilor stabilite de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, două specii sunt dispărute, şapte sunt grav ameninţate cu extincţia şi 36 sunt incluse în categoria speciilor vulnerabile. Cercetătorii dau vina pe impactul creşterii temperaturii oceanelor la care se adaugă şi pescuitul şi turismul. Totodată, la Hong Kong s-a înregistrat, vineri, cea de-a cincea zi consecutivă cu un nivel peste medie de smog în atmosferă. A fost cea mai neagră săptămână pentru locuitorii oraşului, din punct de vedere al calităţii aerului. Oamenii cu probleme respiratorii au fost sfătuiţi să nu petreacă foarte mult timp afară. Pentru prima dată în anul 2009, un nivel foarte ridicat de poluanţi în atmosferă a fost înregistrat în cinci zile consecutive în Hong Kong. Gazele toxice au ajuns la un nivel de 130 de puncte, în condiţiile în care 100 este maximul pentru siguranţa oamenilor. Se estimează că 80% din poluarea atmosferică din Hong Kong provine de la fabricile din sudul Chinei, iar restul din gazele de eşapament.

• Scuze tardive • Aeroportul din Copenhaga este împânzit de afişe cu cei mai importanti lideri ai planetei, îmbătrâniţi cu zece ani, cerându-şi scuze pentru lipsa de iniţiativă în faţa schimbărilor climatice. Afişele fac parte dintr-o nouă campanie a organizaţiilor TckTckTck şi Greenpeace, menită să îi responsabilizeze pe liderii de state şi guverne. Barack Obama, Dimitri Medvedev, Nicolas Sarkozy şi preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva şi premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, sunt reprezentaţi in ipostaza de a-şi cere scuze în anul 2020: ”Îmi pare rău, am fi putut stopa schimbările climatice catastrofale... N-am făcut-o”.



12