În acest weekend, în perioada 27 –29 iunie, hotelul Flora din staţiunea Mamaia va fi gazda celui mai mare eveniment gastronomic din România, etapa Constanţa. Evenimentul a luat naştere la iniţiativa Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), iar printre co-organizatori se numără Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa şi Hotel Flora. Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber aduce la malul mării nu doar maeştrii bucătari, ci şi importante acţiuni culturale, promovate de A.C.E.E.A. Despre componenta culturală a acestei acţiuni şi a asociaţiei a vorbit Radu Zărnescu - coordonatorul proiectului Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber şi secretar general al A.C.E.E.A., în cadrul unui amplu interviu acordat cotidianului „Telegraf” din care publicăm, astăzi, prima parte.
Reporter: Care este istoria Asociaţiei Culturale Euro-Est Alternativ?
Radu Zărnescu: Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ a fost înfiinţată în 2007. Scopul ei este acela de a implementa proiecte culturale.
Rep: Care sînt cele mai importante realizări ale acestei asociaţii care şi-a făcut un scop din a promova cultura?
R. Z.: Cel mai important proiect de pînă acum este Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber. Mai avem un proiect care este în curs de implementare, bazat pe promovarea turismului cultural în România. De asemenea, am sprijinit lansarea de album a formaţiei hardcore „Guerrillas”. Avem o serie de proiecte în intervalul 2008-2009, pe teritoriul României.
Rep: Acţiunile asociaţiei sînt îndreptate şi către promovarea tinerilor?
R. Z. : Sprijinirea şi promovarea tineretului, a culturii, a artiştilor sînt printre obictivele noastre. Am considerat că şi gastronomia este o artă, un aspect important care face din cultura unui popor. Din acest motiv am promovat acest campionat, pentru a aduce cît mai mulţi concurenţi şi a promova reţetele şi produsele culinare româneşti.
Rep: De ce aţi ales Constanţa ca loc de desfăşurare a celei de-a doua etape din cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber?
R. Z. : Am ales-o pentru că aici există o mare „intersecţie“ de culturi gastronomice. Sînt multe etnii. Încă de anul trecut, atunci cînd încă nu implementasem prima etapă, ne-am hotărît să venim aici să susţinem o etapă zonală.
Rep: Cui se adresează această competiţie?
R. Z. Nu este un eveniment pentru turişti, ci un eveniment pentru constănţeni. Turiştii vor veni oricum, aşa cum au venit şi la Azuga, la prima etapă a acestui Campionat.
Rep: Prin ce se individualizează proiectul Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber ?
R. Z.: Proiectul este unic în lume. Noi nu impunem o tematică şi nu avem interdicţii şi clase separate referitoare la profesionişti şi amatori. Francezii ne-au stimat foarte mult şi ne-au felicitat în iarnă, pentru că am adus cu bine la final acest proiect, în sensul în care nu au existat tensiuni între amatori şi profesionişti. Bucătarii sînt foarte emotivi. Am reuşit să destindem atmosfera aducînd actori de comedie, spectacole. Din cadrul juriului fac parte Dan Chişu, Şerban Huidu, Şerban Ionescu.
Rep: Ce alte evenimente culturale le aduce constănţenilor şi turiştilor Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber?
R. Z. : Avem şi o asociaţie parteneră, „Persona“, care va veni cu 35 de actori tineri pentru a susţine spectacole de mimă şi pantomimă, teatru medieval şi teatru de păpuşi. Nu acceptăm spectacole ieftine. Încercăm să menţinem un standard cultural ridicat. Pe lîngă aceste spectacole, merită să menţionăm că vom avea şi lansări de carte şi de DVD-uri. Noi considerăm Constanţa un oraş cultural. Am întîlnit multă lume aici, mulţi intelectuali şi studenţi, oameni hotărîţi. (va urma)