Activiștii Greenpeace, între salvarea mediului și salvarea propriei vieți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Rainbow Warrior“. Cea mai ecologică navă

Activiștii Greenpeace, între salvarea mediului și salvarea propriei vieți

Eveniment 18 August 2014 / 00:00 1038 accesări

Florin Popescu, singurul membru român din echipajul Greenpeace care participă la misiuni pe nava organizației, „Rainbow Warrior“, s-a întors pentru câteva zile în orașul natal. Originar din Constanța, Florin a venit cu cea mai ecologică navă în Portul Constanța încă de vineri, 15 august, unde povestește curioșilor care vizitează nava despre misiunile la care a luat parte. Spune că este activist Greenpeace încă din decembrie 2010, fiind membru al echipei care a construit ambarcațiunea, participând ulterior cu „Rainbow Warrior“ la nenumărate misiuni. Cea mai memorabilă intervenție a lui Florin este cea pentru salvarea pădurii amazoniene. ”În Amazon am blocat timp de 11 zile o navă care încărca cocs obținut ilegal. Adică, se tăia în mod ilegal pădure amazoniană pentru a arde lemnul, ca să devină cărbune, care urma să fie folosit la obținerea minereului de fier. Foloseau inclusiv muncă forțată pentru a reuși să facă această activitate”, a povestit Florin. Acum se află cu nava și cu ceilalți 17 membri ai echipajului într-un tur european prin mai multe state, unde promovează folosirea energiilor alternative în locul combustibililor fosili și a energiei nucleare. Pentru ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți constănțeni și turiști aflați în vacanță în acest oraș, de sâmbătă și până astăzi, inclusiv, nava a fost deschisă pentru vizitare, iar voluntarii Greenpeace au explicat celor curioși despre istoria navei și despre misiunile la care participă cu „Rainbow Warrior“. Vaporul deschis vizitelor în această perioadă este al treilea pe care Greenpeace îl folosește.

PRIMUL ȘI AL DOILEA „RAINBOW WARRIOR“ Primul „Rainbow Warrior“ avea la bord o serie de activiști care luptau împotriva testelor nucleare, însă a fost blocat de Serviciile Secrete Franceze. ”Nava a ajuns peste o mină, care a explodat și vaporul s-a scufundat. Fotograful Greenpeace care se afla pe navă a murit, iar Guvernul francez a fost obligat la acel moment să plătească o serie de depăgubiri, cu care a fost cumpărat „Rainbow Warrior II“”, a explicat coordonatorul echipei de voluntari, Daniela Mironescu. A doua navă a fost donată unei asociații din Bangladesh, unde este folosită în prezent ca vapor-spital.

„RAINBOW WARRIOR III“, CARE ESTE FOLOSIT DE GREENPEACE ÎN PREZENT, A FOST CONSTRUIT DIN DONAȚIILE CETĂȚENILOR DIN ÎNTREAGA LUME.

”Peste 10.000 de persoane au donat peste 22 de milioane de dolari pentru construirea acestei nave, iar lista cu toate numele donatorilor este prezentă la bordul vaporului în permanență”, a adăugat Mironescu. Nava este folosită la protestele Greenpeace, pentru cercetări științifice și în misiunile de supraveghere a defrișărilor ilegale, în special în America de Sud, sau a pescuitului excesiv în alte zone ale lumii. Înainte de a porni în acest tur european, nava a participat la cea mai recentă misiune, în Croația, unde voluntarii au protestat împotriva dezvoltării unei uzine pe cărbune. Echipajul navei este format din 18 membri și doi voluntari, în prezent aceștia din urmă fiind din Germania și Spania, iar acum la bord sunt cinci spanioli, cinci italieni și alți voluntari din Australia, Filipine, Canada și România. Cei care au vizitat nava spun că au aflat lucruri interesante. ”Mă bucur că am avut această ocazie. Nu știam prea multe lucruri despre Greenpeace și acum am aflat despre lucrurile frumoase pe care le fac pentru mediul înconjurător. Cred că este nevoie să folosim din ce în ce mai multă energie alternativă, trebuie să se dezvolte mai mult această latură a industriei în România”, a spus unul dintre vizitatorii navei. „Rainbow Warrior“ poate fi vizitat și astăzi, între orele 10.00 și 16.30.

Taguri articol


12