Activişti germani au depus, miercuri, o plângere la Curtea Constituţională, împotriva acordului economic şi comercial global (CETA) UE - Canada, pe care îl denunţă drept neconstituţional şi contrar statului de drept, relatează DPA. Organizaţiile nonguvernamentale (ONG)Foodwatch, Campact şi Mehr Demokratie au mobilizat 125.000 de persoane la această acţiune de la cea mai înaltă instanţă germană, cu sediul laKarlsruhe. Este vorba despre cel mai mare caz din istoria Curţii. Plângerea, care constă în documente care au fost puse în 70 de cutii, a fost transportată marţi, laKarlsruhe, cu un camion.
Activiştii se opun unui mecanism de soluţionare a disputelor, propus prin CETA, care le permite companiilor să ocolească tribunalele naţionale şi să se adreseze direct unor curţi de arbitraj internaţional. Ei speră să oprească o implementare a CETA, prevăzută la sfârşitul lui octombrie, prin care oficiali UE speră să mai liniştească temeri cu privire la consecinţele acestui acord. Activiştii aşteaptă o decizie a Curţii în următoarele săptămâni, a declaratAnne Daenner, o purtătoare de cuvânt aMehr Demokratie. Plângerea este depusă în contextul în care susţinerea publică a CETA, dar şi a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) între Uniunea Europeană şi Statele Unite a scăzut puternic pe ambele maluri ale Atlanticului. Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, ministru al Economiei, şi-a exprimat, săptămâna trecută, opoziţia faţă de TTIP, dar a susţinut CETA. ”Unii au declarat TTIP mort doar cu scopul de a impune CETA”, a declarat Lena Blanken de laFoodwatch. ”CETA este TTIP prin uşa din spate”, a apreciat ea.
Contestaţia este depusă în comun de cătreFoodwatch, o organizaţie pentru protecţia consumatorilor,Campact, o organizaţie antiglobalizare, şiMehr Demokratie, care militează pentru un nivel de participare mai mare la politică a publicului.