Activistul politic rus Oleg Kozlovsky va primi Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie, acordat de Fundaţia Raţiu din Marea Britanie, pe 2 decembrie, în cadrul unei conferinţe cu titlul “Democraţie: noi instrumente pentru luptă”, la Centrul Woodrow Wilson din Washington DC, informează un comunicat. Oleg Kozlovsky este co-fondator al Mişcării Democratice Unite Solidarnost şi co-fondator al Oborona, mişcare democratică de tineret din Rusia. A fost membru al Comitetului Executiv al Coaliţiei Cealaltă Rusie între 2007 şi 2009 şi co-preşedinte al organizaţiei de tineret a partidului politic Uniunea Forţelor de Dreapta (SPS) între 2006 şi 2007. În prezent, Oleg Kozlovsky este directorul executiv al Fundaţiei Viziune pentru Mâine şi analist în cadrul Centrului de Cercetare pentru Politici Anticorupţie la Înalta Şcoală de Economie de la Moscova. A organizat numeroase acţiuni şi marşuri nonviolente pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor omului în Rusia, Belarus, Ucraina şi R. Moldova. A fost arestat şi reţinut de mai multe ori pentru activitatea sa, fiind chiar înrolat în mod ilegal în armată şi eliberat doar în urma unei campanii civice internaţionale. În timpul ultimei detenţii, în mai 2008, Oleg Kozlovsky a fost recunoscut de Amnesty International drept “prizonier al conştiinţei”. După terminarea sentinţei, Oleg a fost exonerat.
Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie îşi propune să confere vizibilitate sporită şi recunoaştere internaţională ideilor şi muncii acelor persoane care, prin eforturile lor, propagă ideile democratice şi idealul democraţiei, pretutindeni în lume. Premiul exprimă credinţa în democraţie profesată de Ion Raţiu în întreaga sa existenţă, prin activitatea sa politică, prin cărţile sale, precum şi prin interesul său constant pentru transformările democratice din lume. Distincţia este acordată activiştilor exilaţi şi oponenţilor regimurilor opresive, cât şi reprezentanţilor noilor democraţii. Premiul îşi propune să le ofere acestor persoane şansa de a trăi experienţe care să le poată schimba viaţa. O astfel de experienţă a fost trăită de Ion Raţiu, în anii 1970-80, în capitala SUA. Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie se află, în 2010, la a şasea ediţie. Laureaţii ediţiilor anterioare au fost: Sergio Aguayo (Mexic, 2005), Saad El-Din Ibrahim (Egipt, 2006), Anatoli Mikhailov (Belarus, 2007), Eleonora Cercavschi (R. Moldova, 2008) şi Adam Michnik (Polonia, 2009). Începând cu 2010, Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie constă într-un stagiu de cercetare de o lună de zile la Centrul Woodrow Wilson, în Washington DC, oferind laureatului şansa de a folosi resursele acestei instituţii, precum şi toate posibilităţile oferite de capitala SUA. Laureaţii vor avea astfel şansa de a se conecta la mediile academice, politice şi nonguvernamentale din Washington DC. Centrul Internaţional de Cercetare Woodrow Wilson, înfiinţat de Congresul SUA în 1968, cu sediul în Washington DC, este memorialul naţional al Preşedintelui Wilson. Centrul reprezintă un forum neutru pentru dialogul liber şi deschis. Este o instituţie imparţială, susţinută prin fonduri publice şi private, angajată în studiul afacerilor naţionale şi internaţionale.
Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie este finanţat de Fundaţia Raţiu din Marea Britanie, o organizaţie de caritate înfiinţată în 1979, de Ion Raţiu şi soţia sa, Elisabeth Raţiu. Obiectivul principal al Fundaţiei este de a promova şi susţine învăţământul şi cercetarea în domeniul culturii şi istoriei ţării şi poporului român. De asemenea, fundaţia stimulează şi susţine eforturile societăţii civile pentru o mai bună înţelegere şi aplicare a principiilor democratice.