Activitatea Curţii de Apel Constanţa s-a dublat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Efect al Legii micii reforme

Activitatea Curţii de Apel Constanţa s-a dublat

Justiție 30 Martie 2011 / 00:00 646 accesări

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a declarat ieri, în cadrul unei dezbateri, că, după intrarea în vigoare a Legii micii reforme (Legea 202/2010), statisticile arată că numărul dosarelor penale înregistrate la Curţile de Apel a crescut cu aproape 80%, în timp ce încărcătura la nivelul Tribunalelor a scăzut cu 20,95%. Legea în cauză s-a dorit a fi un element ce ar genera o celeritate accelerată a soluţionării cauzelor, dar şi o modalitate de unificare a practicii judiciare, însă la elaborarea ei nu s-a luat în calcul şi un studiu de impact adecvat, în special în ceea ce priveşte resursele umane. În materie penală s-au adus modificări de esenţă în competenţa Tribunalelor şi Curţilor de Apel, prin aceea că parte din cauzele de la Tribunal au fost preluate în competenţă de către Curţile de Apel. „Cu alte cuvinte, s-au degrevat Tribunalele, în schimb au fost grevate cu cauze penale Curţile de Apel, fără o justificare statistică şi nici prospectivă”, a spus Horaţius Dumbravă. Şeful CSM a semnalat faptul că astfel de acte normative ar trebui să se bazeze pe realităţile sistemului judiciar şi, în acelaşi timp, pe o previziune a numărului de cauze relativ la schemele de personal ale instanţelor. „Consecinţa lipsei unui studiu de impact, precum şi a lipsei previziunii consecinţelor are ca efect imediat o presiune suplimentară asupra Curţilor de Apel. Iar consecinţele se pot măsura direct în lungirea perioadei de soluţionare a cauzelor”, a adăugat Dumbravă

100 DE DOSARE ZILNIC. La Curtea de Apel Constanţa, numărul dosarelor penale s-a dublat de la intrarea în vigoare a Legii micii reforme întrucât cauzele soluţionate de Judecătoriile Constanţa, Medgidia, Mangalia, Măcin, Babadag şi Tulcea ajung direct la instanţa superioară, în recurs. Şedinţele de judecată ale Curţii de Apel Constanţa se prelungesc de cele mai multe ori până seara târziu deoarece, într-o singură zi, judecătorii au de soluţionat aproape 100 de dosare penale.

STATISTICI. Nu în ultimul rând, preşedintele CSM a arătat că trendul ascendent de creştere a numărului anual de cauze nou înregistrate este mai mult decât îngrijorător, motiv pentru care este esenţial ca autorităţile constituţionale să găsească împreună soluţii pentru a reduce acest număr alarmant de mare de cauze nou înregistrate. În acest sens, potrivit lui Dumbravă, numărul de cauze nou înregistrate în anul 2010 a fost de 2.916.776, ceea ce înseamnă că unul din şase români adulţi este implicat în cauzele aflate în prezent pe rolul instanţelor. Creşterea numărului nou de cauze la instanţe în anul 2010 este cu 16,16% mai mare decât în anul 2009 şi cu 23,48% faţă de anul 2008.

Taguri articol


12