Activitatea de decontaminare de la Fukushima, oprită din cauza radiaţiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Activitatea de decontaminare de la Fukushima, oprită din cauza radiaţiilor

Externe 20 Iunie 2011 / 00:00 594 accesări

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs, sâmbătă, în estul Japoniei, afectând una dintre zonele cele mai afectate de seismul din 11 martie, dar nicio alertă de tsunami nu a fost emisă, a anunţat agenţia meteorologică niponă. Seismul s-a produs la circa 110 kilometri la est de Fukushima, în apropierea coastei de est a insulei Honshu, la o adâncime de 30 de kilometri. Seismul nu s-a soldat cu pagube. Litoralul nord-estic al insulei Honshu, cea mai importantă a arhipelagului nipon, a fost devastat la 11 martie de un cutremur cu magnitudinea 9 şi valuri seismice, care s-au soldat cu peste 23.000 de morţi şi dispăruţi. Catastrofa a avariat reactoarele centralei nucleare Fukushima, provocând cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobâl din 1986 şi obligând sute de mii de locuitori să fugă din regiunea sinistrată.

Pe de altă parte, uzina de decontaminare a apei radioactive construită la centrala nucleară Fukushima 1, din nord-estul Japoniei, a fost oprită, ieri, la câteva ore după punerea în funcţiune, din cauza nivelului prea ridicat de radiaţii. Unele piese ale sistemului, care absorb cesiu radioactiv, trebuie schimbate mult mai devreme decât era prevăzut, din cauza nivelului prea ridicat de radiaţii. Operatorul TEPCO nu a precizat când va reîncepe să funcţioneze uzina de decontaminare. Lanţul de decontaminare al uzinei se bazează pe proceduri ale grupului nuclear francez Areva şi ale societăţii americane Kurion. Potrivit TEPCO, sedimente radioactive au intrat în sistemul de retratare, unde apa tratată este mai radioactivă decât estima compania iniţial.

Circa 100.000 de tone de apă radioactivă s-au acumulat în incinta reactoarelor şi turbinelor centralei Fukushima 1. Aceasta îi împiedică pe muncitori să intre în instalaţii pentru a reactiva circuite de răcire a combustibilului nuclear. Uzina de decontaminare trebuia să trateze 50 de tone de apă pe oră, adică 1.200 de tone pe zi. Compania TEPCO, care a reuşit să stopeze topirea combustibilului stropind reactoarele zi şi noapte cu apă din mare, apoi cu apă dulce, este constrânsă în continuare să injecteze circa 500 de tone de apă în fiecare zi, dintre care o parte se acumulează în instalaţii. TEPCO va putea apoi să refolosească lichidul decontaminat în circuitele de răcire, după ce acestea vor fi repuse în funcţiune. Dar operatorul va trebui să rezolve şi problema sedimentelor radioactive provenite din operaţiunile de decontaminare. Pe 17 aprilie, TEPCO a anunţat că speră să reducă semnificativ scurgerile radioactive de la centrală până în luna iunie şi să stabilizeze temperatura reactoarelor sub 100 de grade Celsius, cel mai târziu în luna ianuarie.

Taguri articol


12