Activitatea vulcanului islandez Grimsvoetn a încetat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Activitatea vulcanului islandez Grimsvoetn a încetat

Monden 26 Mai 2011 / 00:00 531 accesări

De ieri, de la ora 02.00 GMT, controlorii de trafic şi multe alte profesii legate de domeniul aeronautic şi, nu în ultimul rând, călătorii pot răsufla uşuraţi. Vulcanul Grimsvoetn a încetat să erupă, după patru zile de activitate, iar norul de fum a dispărut practic, a declarat, ieri, un geolog de la Biroul Meteorologic al Islandei. După ce a atins o înălţime de până la 20 de kilometri, în orele de după declanşarea erupţiei, sâmbătă seara, norul de cenuşă emanat de vulcan a coborât rapid până la mai puţin 2.000 de metri, marţi seară, lăsând să se întrevadă o încetare rapidă a erupţiei vulcanului. Cu toate acestea, 700 de zboruri au fost anulate ieri, deasupra Germaniei, din aproximativ 8.000 prevăzute în condiţii normale, din cauza trecerii norului de cenuşă, a anunţat organizaţia europeană pentru securitate aeriană Eurocontrol.

Vulcanul Grimsvoetn, situat sub gheţarul Vatnajoekull, în sud-estul Islandei, este cel mai activ vulcan de pe insulă, dar erupţiile sale sunt, cel mai adesea, de scurtă durată, cu excepţia uneia din anul 1873, care a durat şapte luni. Unii experţi apreciază puţin probabilă o nouă intensificare a activităţii vulcanice, care nu ar corespunde comportamentului din trecut al vulcanului. Deşi nu a provocat anularea a 100.000 de zboruri şi nu a afectat aproximativ opt milioane de pasageri ca vulcanul Eyjafjoell, în 2010, aceasta fiind cea mai importantă perturbare aeriană pe timp de pace, vulcanul Grimsvoetn s-a dovedit superior vecinului său, în termeni geologici.

Norul de cenuşă a blocat, de duminică, mii de pasageri în Scoţia. Companiile British Airways, Flybe, KLM, easyJet şi Aer Lingus au fost nevoite să-şi anuleze zborurile. Spaţiul aerian danez, din care o mică parte a fost închisă, marţi, traficului în nord-vestul ţării, a fost redeschis ieri, de la 00.00 GMT. Spaţiul aerian de deasupra Mării Nordului, de la Marea Skagerrak şi deasupra regiunii de nord a regatului scandinav, a fost închis până la 6.000 metri altitudine, din cauza prezenţei norului de cenuşă. Naviair a menţinut, în schimb, restricţii la est de spaţiul aerian al Groenlandei, până la 6.000 de metri altitudine, precum şi la vest din cauza propagării norului de cenuşă. Nicio problemă nu a fost semnalată în restul Europei.

Norul de cenuşă nu va afecta spaţiul românesc, cel puţin până astăzi la ora 3.00, a anunţat Ministerul Mediului, care monitorizează permanent, prin Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, atât traiectoria norului de cenuşă, cât şi concentraţia particulelor în aerul ambiental.



12