De ieri, de la ora 02.00 GMT, controlorii de trafic şi multe alte profesii legate de domeniul aeronautic şi, nu în ultimul rând, călătorii pot răsufla uşuraţi. Vulcanul Grimsvoetn a încetat să erupă, după patru zile de activitate, iar norul de fum a dispărut practic, a declarat, ieri, un geolog de la Biroul Meteorologic al Islandei. După ce a atins o înălţime de până la 20 de kilometri, în orele de după declanşarea erupţiei, sâmbătă seara, norul de cenuşă emanat de vulcan a coborât rapid până la mai puţin 2.000 de metri, marţi seară, lăsând să se întrevadă o încetare rapidă a erupţiei vulcanului. Cu toate acestea, 700 de zboruri au fost anulate ieri, deasupra Germaniei, din aproximativ 8.000 prevăzute în condiţii normale, din cauza trecerii norului de cenuşă, a anunţat organizaţia europeană pentru securitate aeriană Eurocontrol.
Vulcanul Grimsvoetn, situat sub gheţarul Vatnajoekull, în sud-estul Islandei, este cel mai activ vulcan de pe insulă, dar erupţiile sale sunt, cel mai adesea, de scurtă durată, cu excepţia uneia din anul 1873, care a durat şapte luni. Unii experţi apreciază puţin probabilă o nouă intensificare a activităţii vulcanice, care nu ar corespunde comportamentului din trecut al vulcanului. Deşi nu a provocat anularea a 100.000 de zboruri şi nu a afectat aproximativ opt milioane de pasageri ca vulcanul Eyjafjoell, în 2010, aceasta fiind cea mai importantă perturbare aeriană pe timp de pace, vulcanul Grimsvoetn s-a dovedit superior vecinului său, în termeni geologici.
Norul de cenuşă a blocat, de duminică, mii de pasageri în Scoţia. Companiile British Airways, Flybe, KLM, easyJet şi Aer Lingus au fost nevoite să-şi anuleze zborurile. Spaţiul aerian danez, din care o mică parte a fost închisă, marţi, traficului în nord-vestul ţării, a fost redeschis ieri, de la 00.00 GMT. Spaţiul aerian de deasupra Mării Nordului, de la Marea Skagerrak şi deasupra regiunii de nord a regatului scandinav, a fost închis până la 6.000 metri altitudine, din cauza prezenţei norului de cenuşă. Naviair a menţinut, în schimb, restricţii la est de spaţiul aerian al Groenlandei, până la 6.000 de metri altitudine, precum şi la vest din cauza propagării norului de cenuşă. Nicio problemă nu a fost semnalată în restul Europei.
Norul de cenuşă nu va afecta spaţiul românesc, cel puţin până astăzi la ora 3.00, a anunţat Ministerul Mediului, care monitorizează permanent, prin Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, atât traiectoria norului de cenuşă, cât şi concentraţia particulelor în aerul ambiental.