Activităţi cultural-educative dedicate „Micii Uniri”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La muzee şi în instituţii de învăţământ

Activităţi cultural-educative dedicate „Micii Uniri”

Cultură 24 Ianuarie 2014 / 00:00 632 accesări

Cei 155 de ani trecuţi de la „Mica Unire”, aşa cum este numit actul istoric de la 24 Ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Ţării Româneşti, după ce, pe 5 ianuarie, fusese ales domn al Moldovei, sunt celebraţi astăzi, la Constanţa, în instituţiile de cultură, dar şi în şcoli.

MUZEUL DE ISTORIE Seria manifestărilor cultural-educative este deschisă la ora 10.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), prin simpozionul „24 ianuarie 1859 - Mica Unire”. Despre semnificaţia evenimentului de acum 155 de ani vor vorbi organizatoarea manifestării, dr. Lavinia Gheorghe, şi invitatul special, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.

În cadrul manifestării vor susţine comunicări pe tema dată şi elevii invitaţi, iar prezentările ştiinţifice vor alterna cu momentele artistice. La simpozion vor participa, pe lângă elevii de la şcolile şi liceele „prietene” ale MINAC, nelipsite de la aproape toate evenimentele, copii din localităţile Istria şi Pantelimon, care vor călca pentru prima dată în muzeu. Nu vor lipsi nici prichindeii din comuna Vulturu, care au susţinut miercuri, la Muzeul Carsium din Hârşova, momentul artistic „Naţiunea a făcut Unirea din 1859”.

COLEGIUL DE ARTE „Mica Unire” este sărbătorită şi la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”, printr-un spectacol dedicat atât Unirii Principatelor Române, cât şi celor 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, intitulat „Dintre sute de catarge”. Manifestarea are loc în sala „Sergiu Celibidache”, de la ora 12.00, fiind inclusă în proiectul educaţional „Dintre sute de catarge”, care se înscrie în Calendarul Activităţilor Judeţene Extraşcolare 2014.

LA OITUZ ŞI FÂNTÂNELE Fidelă misiunii sale de a marca principalele momente din devenirea statului naţional, Societatea de Ştiinţe Istorice din România (SSIR), Filiala Constanţa, aniversează astăzi 155 de ani de la Unirea Principatelor la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Fântânele, de la ora 10.00, şi la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Oituz, de la ora 13.00.

„24 Ianuarie 1859 poate fi socotită, cu deplină îndreptăţire, o veritabilă „dată astrală” a neamului nostru, deoarece marchează naşterea statului modern român, împlinit în 1878, prin obţinerea Independenţei şi reintegrarea Dobrogei, şi finalizat prin Marea Unire din 1918. Rememorarea în rândul elevilor a trecutului nostru, a actelor „energice ale naţiunii române” şi a contribuţiei personalităţilor fondatoare ale României moderne trebuie să se constituie într-o permanentă şi onorantă îndatorire pentru slujitorii muzei Clio, ai asociaţiilor şi instituţiilor cultural-ştiinţifice naţionale”, a declarat preşedintele SSIR, Filiala Constanţa, conf. univ. dr. Stoica Lascu.

SIMPOZION LA CERCUL MILITAR Muzeul Marinei Române, în parteneriat cu Cercul Militar Constanţa, celebrează „Mica Unire” astăzi, de la ora 13.00, printr-un simpozion ştiinţific urmat de un spectacol. Evenimentul se va desfăşura în sala de spectacole a Cercului Militar.

Unirea de la 24 ianuarie 1859 este sărbătorită şi la Filiala Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Ferdinand I”, prin vizite de documentare la care participă elevii din oraşul şi judeţul Constanţa.

Taguri articol


12