Reprezentanţii Centrului Regional Constanţa al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, în colaborare cu Organizaţia Salvaţi Copiii Constanţa au desfăşurat în taberele şcolare de la 2 Mai şi Eforie Sud o serie de activităţi de prevenire. Elevii au primit informaţii privind riscurile asociate fenomenului de trafic de persoane şi sfaturi utile pentru a nu cădea în capcana traficanţilor de carne vie. Totodată, tinerilor le-a fost reamintit numărul de Tel Verde 0 800 800 678, pe care îl pot apela în cazul în care se confruntă cu astfel de situaţii, s-au organizat concursuri tematice cu premii constînd în materiale promoţionale şi le-au fost date afişe şi pliante din cadrul campaniei „Omul cu două feţe”. Sub sloganul „Tu contezi”, campania „Omul cu două feţe”, lansată de Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, promovează mesajul „Traficul de persoane se poate ascunde în spatele unei feţe prietenoase”. Obiectivul campaniei constă în creşterea conştientizării la nivel naţional a riscurilor asociate traficului de persoane în varianta exploatării sexuale. Grupul ţintă al campaniei îl reprezintă femeile tinere şi fetele cu vîrste cuprinse între 16 şi 25 de ani. Activităţile desfăşurate la 2 Mai şi Eforie Sud se înscriu în prima etapă de derulare a campaniei „Omul cu două feţe” ce vizează sesiuni de informare în taberele şcolare, urmînd ca în a doua etapă, să se deruleze acţiuni de prevenire a traficului de persoane în unităţile de învăţămînt. Poliţiştii constănţeni au derulat activităţi preventive în cadrul campaniei intitulată „Copilăria în siguranţă”. Acţiunea s-a adresat elevilor din taberele şcolare şi a avut ca scop prevenirea dispariţiilor de minori şi educarea acestora pentru creşterea siguranţei on-line. Pe parcursul derulării activităţii s-au distribuit ghiduri informative sub formă de evantai, profesorilor şi copiilor aflaţi în această perioadă în tabără, dar şi turiştilor aflaţi pe plajă. De asemenea, tinerii au fost recompensaţi cu şepci şi tricouri inscripţionate cu numărul de telefon gratuit 116 000 pentru sesizarea dispariţiilor de minori şi adresa site-ului de Internet www.copiidisparuti.ro/lectii .
În acest context poliţiştii recomandă părinţilor să supravegheze copiii mai ales în zonele aglomerate, să nu-i trimită singuri la cumpărături pe timp de noapte, să fie siguri că minorul îşi cunoaşte numele, adresa şi numărul de telefon de acasă şi nu acceptă să însoţească persoane necunoscute în diverse locaţii, indiferent de pretextele pe care acestea le invocă. În ceea ce priveşte siguranţa copiilor care utilizează Internet-ul s-a recomandat elevilor să nu furnizeze datele personale şi adresa celor pe care îi cunosc on-line şi să nu stabilească întâlniri cu aceştia fără încuviinţarea părinţilor.
Coordonatorul Organizaţiei Salvaţi Copiii Constanţa a informat copiii referitor la exploatarea copilului prin muncă şi combaterea formelor de exploatare. Activitatea a vizat şi siguranţa on-line a copiilor, părinţii fiind sfătuiţi să-i supravegheze pe cei mici în momentul utilizării PC-ului, să identifice activităţi comune şi pentru informaţii suplimentare să acceseze site-ul www.sigur.info, iar în cazul în care sînt victimele unui abuz să apeleze numărul de telefon gratuit 116 111. Activităţile preventive vor fi derulate în continuare în taberele şcolare şi pe litoralul Mării Negre.