Activitățile extrașcolare, fiţă sau necesitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Activitățile extrașcolare, fiţă sau necesitate

Lifestyle 07 Octombrie 2017 / 16:30 1979 accesări

Activitățile extrașcolare pot fi o modalitate bună de petrecere a timpului liber, pentru că acestea dezvoltă interese, sprijină talente şi stimulează creativitatea. În plus, copiii îşi fac prieteni noi şi învaţă despre ei înşişi. Avantajele activităţilor în afara casei nu pot fi subliniate îndeajuns, dar nu exageraţi cu înscrierea la prea multe cursuri. Potrivit site-ul totuldespremame.ro, când alegeţi activităţile pentru copilul dumneavoastră, este important să aveţi grijă atât de dezvoltarea sa intelectuală, cât şi de cea motorie.

Activităţile sportive dezvoltă nu numai interesul copilului, ci şi mobilitatea acestuia. Oferta activităţilor sportive este foarte largă: arte marţiale, jocuri de echipă, dans, balet, înot etc. Activitatea fizică, aleasă în mod corect, va funcţiona pentru fiecare copil în parte: atât pentru cel foarte energic, cât şi pentru copilul liniştit, care petrece cea mai mare parte a zilei cu cartea în mână.

Activităţile extracurriculare nu numai că dezvoltă abilităţile şi interesele copilului, ci şi compensează anumite deficienţe. Activităţile artistice cum ar fi pictura, olăritul, ţesutul sau fabricarea bijuteriilor dezvoltă motricitatea fină, simţul estetic şi sensibilitatea şi modelează imaginaţia.

Activităţi pentru copii în funcţie de vârstă

Ţinând cont de evoluţia copilului în primul an sunt recomandate următoarele activităţi:

Teatru pentru copii de 0-2 ani (educaţie timpurie). Piesele de teatru dedicate acestei categorii de vârstă sunt special concepute pentru ca cei mici să descopere lumea prin intermediul muzicii, al culorilor, al sunetelor şi al expresivităţii corporale. Teatrul le dezvoltă celor mici imaginaţia.

Dintre activităţile fizice, înotul este sportul care se poate face încă de la vârsta de 3 luni. Cei mai mulţi bebeluşi adoră să stea în apă, aşa că acest sport îi vor face foarte fericiţi. În plus, înotul dezvoltă motricitatea bebeluşului.

Activitatea fizică este extrem de importantă pentru sănătatea copilului – nu numai că întăreşte muşchii şi sistemul osos, îmbunătăţeşte imunitatea şi contribuie la dezvoltarea emoţională, socială şi mentală, dar este o investiţie în sănătatea adultului de mai târziu. Toate persoanele, indiferent de vârstă, ar trebui să facă sport. Cu toate acestea, „foamea de mişcare” apare în cazul preşcolarilor şi al copiilor de şcoală primară. Merită să subliniem că exerciţiile fizice nu au efect doar pentru corp, ci şi pentru minte şi abilităţi sociale. În plus, activitatea fizică creşte stima de sine a copilului.

Beneficiile activităţilor extraşcolare

Copiii sunt diferiţi. Nu toţi se vor simţi bine la cursurile de karate sau dans. Un părinte atent poate vedea interesul unui copil sau cel puţin direcţia în care se dezvoltă acesta. Oferta pentru activităţi extraşcolare este foarte bogată. Este important să vorbiţi cu copilul dumneavoastră şi să vă gândiţi împreună ce activităţi îi vor asigura dezvoltarea, dar şi bucuria şi satisfacţia, ne sfătuiesc specialiştii de la totuldespremame.ro.

Cursuri de muzică. Înscrierea copilului la un club de muzică îl va ajuta să-şi descopere şi să-şi dezvolte talentele. Dar, pentru a participa la cursuri de muzică nu are nevoie de talent – este suficient ca juniorul să-şi dorească să meargă şi să-l facă fericit.

Cursuri de actorie. Un copil cu un suflet artistic, dar cu abilităţi manuale inadecvate, merită să participe la cursuri de actorie. Faptul că înscriem un copil la un curs de actorie nu înseamnă că va deveni un actor celebru. Desigur, acest lucru se poate întâmpla, dar este mult mai probabil ca el să nu facă o carieră în actorie. Teatrul îl va ajuta să câştige încredere în sine, să învingă timiditatea, în plus va lucra în grup. Ce altceva mai oferă astfel de ateliere? Vor îmbunătăţi memoria şi vor stimula imaginaţia. Datorită lor, în viitor, copilul nu va avea nicio problemă în a apărea în faţa unui public numeros.

Cursuri de limbi străine. Învăţarea limbilor străine este probabil cea mai comună activitate extracurriculară. Aceste cursuri sunt o mare investiţie în viitorul copilului – dezvoltă abilităţi lingvistice şi îmbunătăţesc memoria. Cunoaşterea unei limbi străine oferă copilului mai multe oportunităţi de a dobândi cunoştinţe despre subiecte interesante, permite comunicarea în timp ce călătoreşte în străinătate, facilitează învăţarea altor culturi şi îi învaţă să fie mai toleranţi.

Cursuri de robotică şi programare. Robotică – acest cuvânt este asociat cu filmele science fiction. Ce e în spatele lui? Pur şi simplu construirea şi programarea roboţilor. Avantajele acestor cursuri pot fi discutate mult timp. În primul rând, vor conduce copiii în lumea noilor tehnologii. În al doilea rând, vor fi familiarizaţi cu concursurile, care joacă un rol imens şi vor avea o importanţă crucială în viitor. Copiii mai mari, care sunt cu adevărat pasionaţi, vor învăţa programarea nu doar pentru roboţi. Vor învăţa să creeze algoritmi simpli, ceea ce îi va ajuta să înţeleagă esenţa ştiinţei informaticii.

Cursuri de fotografie. Mulţi oameni cred că se pricep la a fotografia pe oricine. Prin urmare, ei nu văd rostul atelierelor de fotografie, în special pentru copii. Faptul că puteţi elibera declanşatorul nu înseamnă că aţi făcut o treabă bună. Acesta este exact scopul atelierelor de fotografie. Copilul nu numai că învaţă să folosească echipamentul, dar învaţă regulile de compoziţie, încadrare, controlul expunerii. El va afla ce să facă pentru a nu face fotografii la întâmplare.

Balet. Exerciţiile de balet ajută în primul rând la crearea posturii corecte. Apoi, îi învaţă pe copii cum să se mişte bine – cu flexibilitate, uşurinţă, dar şi cu încredere, în timp ce picioarele sunt întărite şi modelate. Baletul ajută la dobândirea competenţelor de concentrare şi coordonare. Pe lângă impactul fizic, baletul are şi un efect foarte bun asupra psihicului copilului. În primul rând, copilul devine încrezător în sine şi îi este mai uşor să-şi depăşească timiditatea. În plus, exerciţiile sprijină auto-disciplina.

Înotul. Este o activitate populară, pe care mulți părinți o aleg pentru copiii lor. În timpul înotului, majoritatea muşchilor sunt puşi să lucreze. Apa îi distrează mereu pe copii, astfel încât aceştia vor fi fericiţi să participe la curs. În plus, copiii învaţă rapid şi uşor să înoate.

Karate, judo, aikido, arte marţiale. Practicarea unuia dintre aceste sporturi este o pregătire excelentă pentru disciplină. Copiii învaţă perseverenţa, depăşesc dificultăţile, sistematizează şi tratează agresiunea. Aceste cursuri ajută la dezvoltarea motricităţii şi la corectarea defectelor de postură. Ele au un efect pozitiv atât asupra corpului, cât şi asupra psihicului copilului. Părinţii se tem adesea că cel mic va fi rănit în timpul cursurilor de arte marţiale. Dar dacă alegeţi o şcoală acreditată, cu instructori profesionişti, aceştia vor avea grijă de siguranţa copilului dumneavoastră.

Ciclismul. Mersul pe bicicletă are un efect pozitiv asupra sănătăţii. Stimulează sistemul cardiovascular şi respirator şi este o modalitate excelentă de a arde calorii. Contribuie la îmbunătăţirea funcţiei corporale, în general. De asemenea, nu puteţi ignora dezvoltarea musculară.

Activităţile în afara casei pentru copii nu ar trebui să fie nici monotone, nici epuizante. Dimpotrivă, ar trebui să fie îmbrăcate într-o formă atractivă pentru copii şi bineînţeles să fie distractive. Numai în acest fel activitatea respectivă poate fi un proces fericit şi eficient, care să susţină dezvoltarea normală a copiilor.



12